Logo hetkontakt.nl/leerdam

‘Jan Blanken en de Vijfheerenlanden’ nu ook verkrijgbaar bij de VVV Gorinchem

  •   keer gelezen

VIANEN/ GORINCHEM • In aanwezigheid van wethouders Joost van der Geest (Gorinchem) en Cees Taal (Vijfheerenlanden) overhandigden Henk Lammertink en Harry Hoving (Stichting Jan Blanken Vianen 2018) het informatieve boekje ‘Jan Blanken en de Vijfheerenlanden’ aan Anne Hogeweg, medewerkster van de VVV in Gorinchem.


Fortes Creantur Fortibus staat er in het wapen van de stad Gorinchem. Oftewel ‘Sterken brengen sterken voort’. Deze wapenspreuk verraadt een bewogen geschiedenis. Een geschiedenis waarin ook Jan Blanken een grote rol heeft gespeeld. 

Bij de grote overstroming in 1809 ontsnapte Gorinchem aan een ramp. Vanuit de Linge en vanuit de Merwede liep water en ijs de Lingehaven binnen. Toen de Noorderlingedijk bij Kedichem het begaf, betekende dat een ramp voor de Vijfheerenlanden, maar de redding van Gorinchem.

Na de overstroming van 1809 werden naar ontwerp van Jan Blanken de Lingewerken uitgevoerd. Ook in Gorinchem werd toen een en ander aangepakt met onder andere de aanleg van waaiersluizen en het graven van het Kanaal van Steenenhoek.

Wethouder Taal was dan ook blij dat met de overhandiging van het boekje ‘De Vijfheerenlanden’ en Gorinchem elkaar hebben gevonden op het gebied van recreatie en toerisme. “Dit met Jan Blanken als verbindende factor”, aldus Taal. 

Wethouder Geest was het met hem eens omdat, naast de genoemde werkzaamheden van Jan Blanken, ook het Zederikkanaal (het huidige Merwedekanaal) door Jan Blanken is gegraven en dat hij in 1815, samen met Cornelis Kraijenhof, de grondlegger van de Nieuwe Hollandse Waterlinie was.

Het boekje ‘Jan Blanken en de Vijfheerenlanden’ is verkrijgbaar bij de VVV in Gorinchem en Vianen, en ook bij het Stedelijk museum in Vianen.

door Henk Lammertink

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2