Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Mimi van Rossem

Vogelvriend Leerdam over nieuwe Wet dieren

  •   keer gelezen

LEERDAM • Een aanpassing van de Wet dieren heeft voor nogal wat commotie gezorgd. “Gelukkig wordt de soep niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend”, zegt bestuurslid Piet van Ameijde van de Vogelvriend Leerdam.


Van Ameijde legt samen met medebestuurder Herman Kleijn uit wat de nieuwe wet voor hun vereniging betekent.

“De nieuwe wet kwam voor alle dierenhouders groot en klein, volledig uit de lucht vallen. Moeten nu alle dieren los gaan lopen en alle vogels vrij de lucht in? Dit kan natuurlijk niet. Dit is een wet waar niet goed over is nagedacht en die niet te handhaven is.”

“Veronderstel”, zeggen Van Ameijde, “dat je vogels die door de jaren heen gedomesticeerd zijn nu opeens de vrije lucht in laat gaan, dan kun je er op rekenen dat zij binnen een kwartier kattenvoer zijn. Maar ik denk dat de wet nog wel aangepast gaat worden. Het is een wet die heel breed het houden van dieren raakt terwijl deze bedoeld was voor de intensieve veehouderij.”

Wat de bestuurders wel zeer belangrijk vinden is dat er goed voor de dieren wordt gezorgd. “We geven veel voorlichting over hoe je op een verantwoorde wijze vogels kunt houden en kweken. Vogels moeten niet in een klein hokje zitten, maar ze moeten kunnen vliegen in een ruime volière.” Daarom wordt er nu al aan gedacht geen meerdaagse Vogeltentoonstellingen te organiseren. 

“Ook heeft de landelijke organisatie 450 surveillanten in dienst die echt goed op het welzijn en gezondheid van de vogels letten.”

Coronaregels
Waar de heren wel blij mee zijn is dat de coronaregels zijn versoepeld. “Nu kunnen we onze maandelijkse Vogelbeurzen weer organiseren en ons gebouw kan weer verhuurd worden aan verschillende gebruikers zoals de bridgeclub en schilderclub. Want dat het door de coronaregels verplicht sluiten van het verenigingsgebouw aan de P.M. van Gentstraat er financieel behoorlijk heeft ingehakt is duidelijk.”

Van Ameijde vertelt dat de vereniging gelukkig een beetje spek op de botten had en mede door donaties van leden kon overleven. Maar de bodem komt nu toch echt in zicht. 

Van Ameijde: “Iedere vereniging heeft het zwaar gehad. We kregen geen financiële bijdrage van de overheid of gemeente. Maar als je iedere maand 500 tot 600 honderd euro vaste lasten hebt en er geen geld binnenkomt dan gaat het snel hoor.”

Clubgebouw
De vereniging heeft wel de aanbouw van het gebouw afronden. “Hier hadden we alle tijd voor en omdat we veel materialen hebben gekregen, hergebruikt of al voor de corona hadden, hebben we het bestaande gebouw kunnen uitbreiden met 45 vierkante meter. Van drie containers hebben we een mooi bijgebouw kunnen neerzetten.”

Kleijn vult aan: “We bestaan eind dit jaar 50 jaar en hadden dit graag willen vieren, maar we hebben hier nu echt geen geld voor hoor. Gaan we volgend jaar wel doen. Eerst maar zorgen dat weer er geld op de bank komt.”

Verder vertellen Kleijn en Van Ameijde dat door de vergrijzing het aantal leden terug loopt. Dit vinden ze jammer want het is een mooie bezigheid om verantwoord met vogels bezig te zijn en zonder enige commerciële motivatie, echt uit pure liefhebberij mee te werken aan de in stand houding van verschillende soorten. Dus roepen de heren iedereen, maar zeker de jongeren op om eens tijdens de Vogelbeurs of tentoonstellingen langs te komen. Wie zich wil aanmelden of meer informatie over de Vogelvriend wil kan mailen naar: info@devogelvriendl16.nl.

Inmiddels is er door leden van Ornithophillia uit Beuningen een landelijk burgerinitiatief opgestart. Zij roept middels een brief alle leden, die zijn aangesloten bij de NBvV, de Nederlandse Bond voor Vogelliefhebbers, op om deze brief deze te ondertekenen met als doel dat er een aanvulling komt op de net aangenomen Dierenwet. Om dit voor elkaar te krijgen zijn er 40.000 handtekeningen nodig.

Mimi van Rossem,
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @HerminevanRosse op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2