Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>Jan Huibers in de machinekamer van &lsquo;superjacht in zakformaat&#39; de Royal (Pacific Allure
155).</p>

Jan Huibers in de machinekamer van ‘superjacht in zakformaat' de Royal (Pacific Allure 155).

(Foto: Levien Vermeer)

Yachtcharter Huibers uit Heukelum: ‘Dagje op het water is beste psychiater’

  •   keer gelezen

HEUKELUM • Eindelijk schijnt de zon, en steeds meer coronabeperkingen worden opgeheven. Toch kiezen veel mensen niet voor vliegen, maar voor vakantie in eigen land, bijvoorbeeld op een boot.


Yachtcharter Huibers in Heukelum is een jong familiebedrijf dat motorboten van acht tot zestien meter en de zelfontworpen Lingesloep verhuurt.

Alijda Huibers (31) staat klanten te woord in het kantoor, terwijl haar man Jan (40) bij motorboot Borealis een lekke tank inspecteert. Tussendoor vertellen ze met gedrevenheid over hun werk. 

“Wij hebben het mooiste werk van de wereld, want er is niets leukers dan mensen op vakantie sturen met een boot”, zegt Jan beslist. “Als ze terug komen vertellen ze honderduit en delen foto’s, dat maakt het zo speciaal. Kijk, boten zijn maar dingen, de enthousiaste verhalen van mensen die een fantastische tijd hebben gehad, daar gaat het ons om.” 

Alijda zegt vrolijk: “Een dagje op het water is de beste psychiater!”

Relaxed
Volgens haar is varen heel relaxed: Iedereen zwaait naar elkaar en helpt elkaar. En vanaf het water krijg je een andere beleving van de omgeving.”

Met een boot tot vijftien meter en/of tot een snelheid van twintig kilometer per uur mag je vaarbewijsvrij het water op. Maar Huibers neemt als verhuurder wel zijn verantwoordelijkheid. “De huurder moet eerst de basisvaardigheden onder de knie hebben. Daarvoor bieden we een vaarcursus aan van twee tot drie uur, door een ingehuurde instructeur.”

Hij ontzorgt de huurder van een boot, zegt Huibers. 

“Als je goed kunt varen heb je geen stress. En daarmee beperken we de kans op eventuele schade en ongevallen of, in het ergste geval, een echtscheiding”, grapt hij met een serieuze ondertoon. Yachtcharter Huibers is aangesloten bij Hiswa. Dat betekent: betrouwbaarheid en veiligheid, extra garantie en deskundig advies. 

“Als huurders de aanwijzingen van de verhuurder niet serieus nemen, kunnen er vervelende dingen gebeuren”, verduidelijkt hij. Niet dat Huibers zelf iets aan het toeval overlaat. “Met een speciale app kan ik elke boot volgen en krijg ik een alarm op m’n telefoon als er iets niet in de haak is met de accuspanning of wat dan ook.’

Geen Eneco-centrale
Zo heeft hij eens negen personen gered die door het aansluiten van een elektrische barbecue op de accu, problemen kregen.

“Ze klaagden over een stank van rotte eieren. Ik heb de brandweer gebeld en ben er meteen naar toe gereden om ze van de boot te halen. Er was geen sprake van koolmonoxide, want dat is reukloos, maar van het zware H2S-gas, dat in zes minuten dodelijk kan zijn.”

Door verkeerd gebruik van de accu, is die bij het weer opladen, gas gaan produceren. “Een boot is zeker geen Eneco-centrale en evenmin te vergelijken met een huis, want het heeft geen kabels”, zegt Alijda. “Daarom is het ook verboden extra elektriciteitsverbruikers mee aan boord te nemen.” 

Jan vult aan: “We geven nooit restricties om te pesten, maar om de mensen te beschermen.” 

Dus, waar moet je volgens hem op letten als je een boot huurt of met je eigen motorboot gaat varen? “Ga niet lichtzinnig om met veiligheid. Maak een checklist voor jezelf, of vraag aan de verhuurder wat hij aan veiligheid doet: hangt er een duidelijke plattegrond met vluchtroute in de boot, is er een goede verbanddoos aanwezig, zijn er koolmonoxide- en rookmelders aan boord, wordt de gasfles naar buiten toe geventileerd, is de gasinstallatie gekeurd?”

Schijnveiligheid
Er bestaat namelijk geen goede gasmelder, zegt hij. “Gasmelders gaan af op zweetvoeten, haarlak en deodorant. Wat krijg je dan; de melding wordt genegeerd als vals alarm. Dus je creëert schijnveiligheid, dat is nog gevaarlijker. Daarom kiezen wij voor regelmatige keuring van de gasinstallatie.” Al die veiligheidszaken besteedt hij uit aan deskundigen. “Ik wil geen enkel risico lopen.”

Meer informatie: www.yachtcharterhuibers.nl

door Levien Vermeer

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2