Logo hetkontakt.nl/leerdam
ingezonden mededeling

Hoe speelt 4G een rol bij de snelheid van jouw glasvezelinternet?

  •   keer gelezen

Een 4G-netwerk is een alternatief als draadloos netwerk voor een vaste verbinding.


Er is in Nederland sprake van een landelijke dekking met het 4G-netwerk. In de toekomst komt daar overigens 5G voor in de plaats. Glasvezelinternet is nog niet overal beschikbaar, maar is wel de toekomst als het gaat om de snelheid, schaalbaarheid, stabiliteit en betrouwbaarheid. 

Het is niet voor niets dat bedrijven de voorkeur geven aan zakelijk glasvezel. Er zijn nu eenmaal veel meer voordelen verbonden aan glasvezelinternet. Dat heeft met verschillende aspecten te maken, waarvan snelheid in elk geval een van de belangrijkste is.

Snelheid glasvezelinternet
Glasvezel is de snelste verbinding en tegenwoordig loopt er een glasvezelkabel naar een 4G-mast of zelfs 5G-mast om de verbinding te maken.

De snelheid van glasvezelinternet is ongekend groot en dat is te danken aan het gegeven dat het met de snelheid van het licht gaat. In elk geval omdat het signaal met behulp van licht doorgegeven wordt. 

Een internetsnelheid van minimaal 100 Mbps is de standaard, maar de snelheid kan zelfs 1Gbps bereiken of nog hoger uitkomen dan 10Gbps. Bij een coaxkabel of koperkabel is dat niet het geval, want daarbij is er sprake van meer signaalverlies, omdat het een elektrisch signaal betreft. \

Hierdoor is de snelheid lager in vergelijking met glasvezelinternet.

4G als mobiel netwerk
4G is momenteel nog het mobiele netwerk tot 5G het over gaat nemen. 4G is als mobiel netwerk prima om mee te werken, maar legt het af tegen glasvezelinternet en ook tegen 5G.

Zakelijk glasvezel is in dat opzicht niet te vergelijken met 4G, omdat het hier om een vaste verbinding gaat en niet om een mobiel netwerk als 4G. 

Als het om de snelheid gaat, verdient glasvezel uiteraard de voorkeur. Deze vlieger gaat ook op als het om de stabiliteit en betrouwbaarheid gaat. 

4G speelt in dat opzicht dus ook geen noemenswaardige rol bij de snelheid van je glasvezelinternet. Het is wel zo dat glasvezel straks de basis vormt van het 5G-netwerk dat in de toekomst overal beschikbaar komt. Het 5G-netwerk wordt namelijk aangesloten op glasvezel. 

Overigens biedt glasvezel uiteraard allerlei oplossingen, zoals de mogelijkheid om een snel en betrouwbaar privaat netwerk te realiseren. Dat is mogelijk met IPSEC VPN om over het publieke internet van een privaat netwerk gebruik te maken.

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier