Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; Angelica: &quot;Je krijgt er een tweede familie bij.&quot;</p>

• Angelica: "Je krijgt er een tweede familie bij."

(Foto: Jan Willem Versluis)

Brandweerpost Leerdam zoekt vrijwilligers: ‘Vanaf het begin, hoor je er meteen bij’

  •   keer gelezen

LEERDAM • De VRU brandweerpost in Leerdam zoekt nieuwe vrijwilligers. Aspirant Angelica vertelt hoe goed zij het inmiddels naar haar zin heeft op de post.


Angelica Vermeulen (22 jaar) is aspirant bij de brandweer Leerdam. Een aspirant is nog in opleiding. Aspiranten staan niet langs de zijlijn, maar zijn meteen actief bezig. Zo heeft Angelica al diverse uitrukken op haar naam staan.

In 2020 is Angelica begonnen met haar opleiding bij de brandweer. De brandweer werd haar met de paplepel ingegoten, aangezien haar vader ook actief is bij de brandweer. “Al die verhalen waar hij altijd thuis mee kwam, die kan ik nu zelf ook beleven.”

Jeugdbrandweer
Angelica was dan ook geen vreemde binnen de brandweerpost. Ze ging geregeld kijken op de maandag.

“Maandagavond is oefenavond. Tijdens deze avond oefenen wij verschillende scenario’s, zoals brand of ongevallen met gevaarlijke stoffen. Ik mocht geregeld meedoen en als slachtoffer optreden. Daarnaast ben ik als 12-jarige begonnen bij de jeugdbrandweer van Leerdam, een kweekvijver voor nieuw brandpersoneel.”

Opleiding begonnen
Angelica heeft een bijzonder jaar achter de rug. Door corona werd alles anders en werd haar geduld op de proef gesteld.

“Ik dacht vorig jaar september te beginnen met de opleiding, echter alles kwam stil te liggen door alle maatregelen. Met een half jaar vertraging is de opleiding nu echt begonnen. En dat is fijn, want de post kan extra mensen goed gebruiken voor de paraatheid. De opleiding duurt ruim twee jaar en wordt in de avonden gegeven. Het is daarom prima te combineren met mijn studie en werk als docent Wiskunde.”

“Ik ben begonnen met het onderdeel brand. Eerst leer je de materialen kennen en daarna om dit allemaal juist te gebruiken en gevaren te herkennen en te bestrijden. En ook al ben ik in opleiding, ik kan geregeld mee op de uitruk als extra persoon. Hierdoor blijf je niet aan de zijlijn staan, maar ben je vanaf het begin al echt één met de anderen. Je leert iedereen kennen en bouwt hierdoor samen al snel een band op. Men zegt wel eens dat je er een tweede familie bij krijgt bij de brandweer en dat is echt zo.”

Uitjes
De brandweer is veel meer dan branden blussen en iedere week oefenen.

“Vanuit de personeelsvereniging worden geregeld uitjes of evenementen georganiseerd. Zo bouw je niet alleen tijdens het uitoefenen van het vak een band met elkaar op. Tijdens de coronaperiode was dit lastiger, maar door middel van digitale avonden kwamen wij toch ‘bij elkaar’. Zo hadden wij vorige maand een pubquiz en zo hebben we toch met elkaar een avond plezier gehad.”

De VRU brandweerpost Leerdam is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Mannen en vrouwen die fysieke uitdagingen niet uit de weg gaan en zich willen inzetten voor de veiligheid van anderen. Voel jij je aangesproken? Kom langs op een oefenavond. Meld je van te voren aan bij de postcommandant Antonie de Bruijn, via 088-8781000 of per e-mail a.de.bruijn@vru.nl. 

Kijk voor meer informatie op: www.brandweer.nl/leerdam.

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier