Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; Een timmerman bezig met vervangen van de muurplaat.&nbsp;</p>

• Een timmerman bezig met vervangen van de muurplaat. 

(Foto: Lukas IJmker)

Vakmanschap bij restauratie beeldbepalende Haaftense kerk

  •   keer gelezen

HAAFTEN • Timmerlieden en andere vakmensen van een gespecialiseerd aannemersbedrijf hebben de afgelopen twintig weken heel wat lastige capriolen moeten uithalen bij de restauratie van de beeldbepalende dorpskerk van Haaften.


De restauratie was heel hard nodig. Negentig procent van de houten muurplaat was helemaal aangetast, zo bleek uit een inspectie van de Monumentenwacht. “De muurplaat is de houten balk boven de stenen muur”, verklaart ouderling-kerkrentmeester Lukas IJmker. “Onder aan deze balk bevindt zich het blokkeel, waar het spant van de dakconstructie op rust.” De oorzaak van de aantasting van de muurplaat was zeer waarschijnlijk lekkage van dakgoten. Bij de restauratie zijn ook blokkelen vervangen en tevens stukken van de spanten en kreupele stijlen.

Een werkelijk huzarenstukje voor de professionele restaurateurs was het vervangen van de slofbalk, zo’n 1,5 meter lager dan de muurplaat. Op deze balk rust de zogenaamde kreupele stijl. De slofbalk, die eveneens aangetast was, is over de totale lengte rond de kerk vervangen door kunststof. “Het was een geweldige lastige klus voor de mensen die het werk moesten uitvoeren”, zegt IJmker. “Ze hadden maximaal een ruimte van zo’n 70 centimeter om te manoeuvreren. Steeds moest een klein stukje worden vervangen, ook de gedeelten onder de kreupele stijlen.”

Gemeentelijk monument
Haaften beschikt al bijna duizend jaar over een kerk. De huidige kerk aan de Waalbandijk is gebouwd in 1851, nadat de oude kerk was afgebroken. Het jaartal 1851 is niet onbelangrijk, omdat volgens de regels bij aanwijzing van Rijksmonumenten alleen gebouwen voor 1850 in aanmerking kwamen voor het predicaat Rijksmonument.

Toch heeft de kerk wel degelijk een monumentale allure. “In de toren hangt nog een oude torenklok van 1702, die nog altijd op de halve en hele uren zijn bronzen stem laat horen”, zegt kerkrentmeester Nico van Bergeijk. Bij een restauratie in 1949 verdwenen de kroonlampen en ook de lambrisering werd aangepast. Ook werd toen voor een lichtere kleur voor het interieur gekozen. In 1965 werd het gehele interieur gemoderniseerd. De stuclaag op de wanden, die al jaren voor problemen had gezorgd, verdween en ook het meubilair ging op de schop. Tijdens de restauratie in 2007 werd het interieur weer zoveel mogelijk in oude stijl ingericht.

IJmker heeft de recente restauratie zeer nauwgezet gevolgd. Hij maakte op grote hoogte tientallen foto’s. De werkzaamheden hebben volgens hem nog maar eens aangetoond hoe ingenieus de dakconstructie van de kerk in elkaar zit. “Het is de enige kerk die ik ken zonder horizontale trekstangen. Architect R.C. Murman heeft gebruik gemaakt van schuine trekstangen. Dat was een gewaagde constructie.”

De totale restauratiekosten bedroegen zo’n 320.000 euro. Daarvan werd 60 procent (zo’n 180.000 euro) gesubsidieerd door de provincie Gelderland. Ook de gemeente West Betuwe stelde 7.000 euro beschikbaar. De rest van het bedrag moest worden gefinancierd vanuit het Onderhoudsfonds van de Hervormde gemeente. Van Bergeijk: “We houden elke maand een speciale onderhoudscollecte en ook staat voorin de kerk een collectebus. Ook is er deze week gefolderd in de gemeente. Van Bergeijk: “Via het bedrijfsleven hebben we ook nog eens 8000 euro binnengehaald.”

IJmker is blij dat de werkzaamheden naar tevredenheid bijna zijn afgerond. “Ik vind het een prachtig gebouw. Er gaat een rust vanuit als ik hier op zondag binnenkom.

Meer informatie via www.hervormdhaaften.nl

Dick Aanen

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier