Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; Petra van Kuilenburg vindt de prijs een motivatie om door te gaan.&nbsp;</p>

• Petra van Kuilenburg vindt de prijs een motivatie om door te gaan. 

(Foto: Aangeleverd)

Petra van Kuilenburg: ‘Prijs mooie motivatie om door te gaan’

  •   keer gelezen

WAARDENBURG • Petra van Kuilenburg (58) uit Waardenburg is in de wedstrijd om de Pieter Omtzigt Cup geëindigd als derde politicus van Gelderland. “Ik ben erg blij met deze ‘prijs’. Daar spreekt waardering uit.” Op de eerste plaats eindigde SP-raadslid Hans van Hooft uit Nijmegen.


De fractieleidster van Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe werd met haar derde plaats zelfs de beste politicus van een lokale partij in de provincie. Dagblad De Gelderlander’ ging voor deze wedstrijd op zoek naar ‘volksvertegenwoordigers waar we op kunnen bouwen, mensen die tegengas durven geven aan regerende partijen’ en vroeg zich af hoe het staat met de democratische controle in de regio. 

De Pieter Omtzigt Cup is geen officiële prijs, maar De Gelderlander legde alle raadsleden uit de wijde regio langs de meetlat en vergeleek ze met het CDA-Kamerlid. Die staat volgens de krant bekend om zijn ‘vasthoudendheid, zijn authenticiteit, kritische houding en oog voor mensen’.

Kritisch geluid
Petra van Kuilenburg werd door de krant omschreven als een allround raadslid met kennis van zaken. “Ze formuleert haar standpunten scherp. En dat doet ze voor de inwoners, want als raadsleden het niet doen, worden dat vergeten kindjes”, aldus de krant. In de zoektocht naar de beste ‘lokale luis in de pels’ gooide de politica dan ook hoge ogen.

“Ik was stomverbaasd”, aldus de Waardenburgse na het bekend worden van de uitslag. “Ik wist van niets en kreeg ineens allerlei felicitaties, ook via de sociale media. Ik had geen idee wat er aan de hand was, maar was zeer vereerd toen ik hoorde wat er speelde. Ik werd onder meer derde, omdat ik zonodig een kritisch geluid laat horen en erg vasthoudend ben.” 

Van Kuilenburg is sinds 2006 raadslid, eerst in Neerijnen voor Gemeentebelangen, nu voor Leefbaar Lokaal Belang in de nieuwe gemeente West Betuwe. 

“Ik deed in het verleden altijd vrijwilligerswerk. Ik liep daarbij regelmatig tegen gemeentelijke regels aan. Omdat ik toen al erg vasthoudend was, nooit opgaf en altijd doorging, adviseerden mensen mij om de politiek in te gaan. Ik realiseerde me dat andere mensen hetzelfde meemaakten als ik en dat ze met dezelfde dingen werden geconfronteerd. Om het voor hen op te nemen, ben ik de politiek in gegaan.” 

Dossierkennis
Naast haar vasthoudendheid en stevige bijdragen in debatten - die aan duidelijkheid doorgaans niets te wensen over laten - staat Petra van Kuilenburg ook bekend om haar grote dossierkennis.

“Bij andere politici mis ik nogal eens de kennis over besluiten die in het verleden zijn genomen of zaken die voor de gemeentelijke fusie speelden”, zegt ze zelf. 

De vele positieve reacties van inwoners en (oud)-collega’s zijn voor haar een stimulans om op de ingeslagen weg door te gaan. “Al had ik dat ook gedaan als ik die prijs niet had gewonnen”, lacht ze.

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier