Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Mimi van Rossem

Tonny uit Kedichem: ‘Het voelt als een mooie waardering’

  •   keer gelezen

KEDICHEM • Wat een raar telefoonnummer, zo reageerde Tonny Jaskulak uit Kedichem toen zij op maandag 26 april werd gebeld door de streekomroep SRC uit Culemborg.


Dus drukte zij het nummer weg en ging verder aan de koffie met lekkers samen met haar man en dochter, die op die dag haar 25-jarig huwelijksfeest vierde. Want daar waren zij en haar man toch voor uitgenodigd bij haar dochter?

Niet dus. Want even daarna rinkelde de telefoon van haar man Jan en bleek dat burgemeester Sjors Fröhlich aan de telefoon was. “Het is echt voor jou hoor Tonny, want de burgemeester wil jou spreken over je vrijwilligerswerk”, merkte haar man op. Waarop Tonny reageerde: “Moet dat nu? We zijn nu toch bij onze dochter op visite.”

Niets door
Wat Tonny niet wist was dat haar man en twee dochters al maanden wisten dat zij deze dag benoemd zou worden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dat werd al snel duidelijk toen zij toch in gesprek ging met Fröhlich die vroeg naar haar vrijwilligerswerk.

Tonny had hier helemaal geen zin in, maar stak toch een heel verhaal af en vertelde wat het vrijwilligerswerk voor haar betekent. Zij benadrukte in dat gesprek dat iedereen wel eens vrijwilligerswerk zou mogen doen. 

“Als we allemaal iets doen, dan komen we er wel uit met zijn allen. En dat vind ik nog steeds”, benadrukte Tonny, die nog steeds niet door had waar Fröhlich eigenlijk naar toe wilde met zijn vragen.

“Maar ineens had ik door dat het weleens iets te maken kon hebben met de lintjesregen. Wat hebben mijn man en dochters dit goed weten te verzwijgen zeg, en wat hebben ze een mooie smoes gebruikt om mij op tijd bij mijn dochter te krijgen waar ik gebeld zou worden. Als dit drie jaar geleden, toen ik nog actiever was, had gespeeld, had ik het zeker sneller doorgehad dat dit gesprek met Fröhlich over een lintje ging. Ik ben hier erg blij mee, want het voelt als een mooie waardering voor mijn jarenlange werk.”

Bibliotheek
Tonny kreeg de Koninklijke onderscheiding voor haar jarenlange vrijwilligerswerk bij de Stichting Recreatie en Sport voor Lichamelijke Gehandicapten in de gemeente Vijfheerenlanden en het werk dat zij tot 2018 verrichte bij de bibliotheek in Kedichem.

Om bij dat laatste te beginnen: boeken staan centraal in het leven van Tonny. Zo begon zij als 15-jarige bij een boekhandel in Nijmegen en heeft 25 jaar bij de bibliotheek in Leerdam gewerkt. In 1974 heeft zij als vrijwilligster in het dorpshuis van Kedichem een bibliotheek opgezet, verbonden aan de bibliotheek in Leerdam. 

Toen deze in 2004 dreigde te verdwijnen was zij de stuwende kracht om samen met een aantal vrijwilligers een zelfstandige bibliotheek in het dorp op te richten. Altijd gaf zij aan dit tot haar 70ste te blijven doen, dus in 2018 stopte zij met het werk voor de bibliotheek, die nu nog steeds geheel op vrijwilligers draait. 

Tony vindt het alleen jammer dat er zo weinig gebruik van wordt gemaakt door de jongeren. Zij begrijpt dit wel want de jeugd leent hun boeken via de school.

Leuke middagen
Naast de bibliotheek heeft Tonny zich enorm ingezet voor de gehandicapte mens bij de Stichting Recreatie en Sport voor Lichamelijke Gehandicapten. Zij verzorgd sinds 1978 het secretariaat en de activiteiten die door de stichting worden georganiseerd.

“Jammer dat er veel is wegbezuinigd want we kunnen nu veel minder leuke uitjes voor de gehandicapten organiseren. In de beginjaren konden we eens per jaar met bussen op stap naar de bollenvelden bijvoorbeeld. Daarnaast organiseerden wij leuke middagen. Op een gegeven moment was dit alles financieel niet meer haalbaar. Dus hebben wij de deelnemers gevraagd wat zij wilden. Een keer per jaar met de bus weg of vier keer per jaar een leuke middag met muzikale optredens, modeshows of bingo.”

“Dat de mensen graag even weg willen uit hun dagelijkse beslommeringen was duidelijk: ze kozen voor vier middagen iets leuks. Wij houden deze middagen altijd bij Visvereniging de Snoek in Leerdam. Jammer dat deze activiteiten nu door corona stil liggen, maar ik hoop dat we snel weer iets kunnen organiseren.”

Ondanks het maandenlange zwijgen, wat Tony nog steeds heel knap van hem vindt, mocht haar man Jan op vrijdag 30 april, onder toeziend oog van burgemeester Sjors Fröhlich, de Koninklijke Onderscheiding bij zijn vrouw opspelden.

Mimi van Rossem,
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @HerminevanRosse op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier