Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>• Annie Bruggeman, vrijwilligster bij de Wereldwinkel.</p>

• Annie Bruggeman, vrijwilligster bij de Wereldwinkel.

(Foto: Mimi van Rossem)

Heleen van Wijk (Blokker): ‘Wij wilden helemaal niet stilzitten’

  •   keer gelezen

LEERDAM • Blokker Leerdam beleefde tijdens de lockdown drukke tijden, vooral met het thuisbezorgen van bestelde artikelen. Bij de Wereldwinkel was er voor veel personeel even geen werk meer.


“Ik heb een leuk kastje gezien in de etalage. Wilt u dit thuisbrengen? O, ja en heeft u ook naainaalden en een paraplu? Wilt u dit dan ook gelijk meenemen als u toch het kastje brengt?

Dit was een van de vragen die tijdens de laatste lockdown bij Blokker Leerdam binnenkwam. En de klant kreeg keurig zijn spullen bezorgd, want Heleen en Gerrit van Wijk hebben de afgelopen maanden samen met het personeel alles uit de kast gehaald om hun klanten de gevraagde spullen te leveren. Zelfs naainaalden.

Heleen vertelt hierover: “Toen 15 december de zaak voor een aantal weken helemaal dicht moest stortte de wereld voor ons in. Met kerst en oud en nieuw dicht, dit overleef je niet dachten wij. En moet je nu zien, het is eind april en we hebben het met grote inzet van ons allemaal wel overleefd. Je wilt niet geloven hoe druk het 14 december bij ons was. De mensen kwamen op de valreep nog van alles kopen. We zijn zelfs tot na 20.00 uur open geweest om alle klanten te kunnen helpen. En dan…is het stil. Maar wij wilden helemaal niet stil zitten. Wij wilden er zijn voor onze klanten.”

Snel schakelen
Dus bedacht Heleen van alles om de klanten te kunnen helpen en de zaak draaiende te houden. “Wij konden gelukkig snel schakelen omdat we franchisers zijn.” Via Facebook, steeds weer opnieuw inrichten van de etalage en via livestreams heeft het echtpaar Van Wijk de mensen steeds betrokken bij hun zaak. De mensen konden bellen, bestellen, via tikkie betalen waarna de spullen thuis werden gebracht.

Het thuisbezorgen was alleen tijdens de lockdown en is geen blijvende service, benadrukt Heleen. “Gelukkig kwam er ietsje ruimte toen de klanten op afspraak mochten winkelen. Nu mogen 20 mensen tegelijk in de winkel aanwezig zijn. Gerrit laat weten zeer blij te zijn met hun trouwe klanten. Ook roept hij de mensen op om vooral lokaal te blijven winkelen. Ook als u iets online wilt bestellen kom dan naar de winkel. “Vaak is het artikel hier op voorraad en anders bestellen wij het wel voor onze klanten”, merkt Gerrit op.

Wereldwinkel Leerdam
De lockdown-periode zorgde wel degelijk voor veel en veel minder omzet bij de Wereldwinkel in Leerdam. Vrijwilligster Annie Bruggeman relativeert: “Wij eten er geen boterham minder om, maar de mensen in ontwikkelingslanden wel,”

De lockdown had overigens ook tot gevolg dat de 30 vrijwilligsters die in de Wereldwinkel actief zijn thuis kwamen te zitten. “Alles wat we met verkopen verdienen, gaat naar de Fairtrade. Konden de mensen in ontwikkelingslanden al iets produceren, dan kon het niet naar ons bezorgd worden. Voor hen betekent de lockdown dus wel dat zij een boterham minder konden eten.”

Op afspraak
Bruggeman: “Wij zijn de afgelopen maanden wel op afspraak open geweest, maar hebben dit met twee mensen opgevangen. De meeste vrijwilligers zijn al iets ouder en zij waren erg voorzichtig. Nu moet je hier niet in grote aantallen klanten denken, want wij zijn natuurlijk meer een cadeauwinkel. We hebben wel trouwe klanten die hier komen voor koffie, thee, rijst en kruiden. Maar zij belden ons en kwamen het dan afhalen.”

Tijdens de Lockdowns werd geregeld de etalage van de winkel vernieuwd. Nieuwe spullen werden ingekocht die de klanten ook konden zien in de webshop van de winkel. “We mogen nu twee klanten tegelijk binnen laten maar dat is goed zo. Heerlijk dat mensen weer even kunnen rondneuzen. We hebben dit echt gemist hoor, ook de toeristen die even komen binnenlopen.”

Mimi van Rossem,
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @HerminevanRosse op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier