Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; Wim van der Leij bij het relaishuisje langs de Stationsweg in Leerdam.&nbsp;</p>

• Wim van der Leij bij het relaishuisje langs de Stationsweg in Leerdam. 

(Foto: Levien Vermeer)

KIOR: ‘Meer kunstwerken in buitenruimte Leerdam’

  •   keer gelezen

A


Of het nu over de muurschildering op de blinde muur van restaurant La Stancia aan de Zuidwal gaat, of over de dichtregels in dialect van rie van Iterson op een aantal buitenbanken, KIOR-lid Wim van der Leij raakt er niet over uitgepraat. Het gaat de in 2018 opgerichte werkgroep om kunsttoepassingen die een positieve waarde toevoegen aan de stad en die zich harmonieus verhouden tot de betreffende omgeving. 

Van der Leij en Liesbeth Romkes verzorgen de praktische zaken, Rob Witteveen, Cor van Dijk, Tom van Campenhout en Beatrijs Schweitzer vertegenwoordigen de kunsten. In 2019 werd het eerste project gerealiseerd. Van der Leij vertelt: “We ontvingen vierenvijftig reacties vanuit het hele land op onze uitvraag voor de beschildering van een blinde muur aan de Zuidwal.” 

Jantien Jongsma uit msterdam kreeg de opdracht voor haar kleurrijke en gestileerde ‘Zondagmiddag’. “De meningen van inwoners bleken erover verdeeld”, zegt Van der Leij. “Dat kunnen we ook nu niet voorkomen.”

Relaishuisje
Want opnieuw worden kunstenaars uitgenodigd te reageren, dit keer voor een beschildering van het relaishuisje aan de Stationsweg. Van der Leij: “Het gemetselde huisje met grijze stalen deur ziet er vaak somber uit, al of niet ontsierd door graffiti. Het lijkt ons fijn als het opgevrolijkt wordt door een beschildering.”

Het enige criterium is dat het niet aanstootgevend mag zijn, verder worden er geen voorwaarden gesteld. Kunstenaars kunnen zich tot eind mei aanmelden. De werkgroep maakt een eerste selectie van drie kandidaten die hun ontwerp mogen presenteren. Dan wordt de uiteindelijke gelukkige aangewezen die zijn of haar creativiteit daadwerkelijk in de buitenruimte mag uitleven. “En we werken volgens de Fair Practice Code” zegt Van der Leij. “Dat betekent dat de shortlist kandidaten voor hun ontwerp worden betaald en degene die de opdracht uitvoert een redelijke vergoeding krijgt.” 

Bijdrage
Dat is mogelijk gemaakt door een bijdrage van gemeente Vijfheerenlanden en diverse sponsoren. En er is een heel traject aan vooraf gegaan in het contact met de spoorbeheerder, vertelt hij. “In tunnels zijn beschilderingen gebruikelijker, maar uiteindelijk gaf ProRail toch groen licht onder voorwaarde dat we garant staan voor het onderhoud.” Persoonlijk wordt hij met plezier verrast door kunst. “Ik word graag op het verkeerde been gezet” lacht Van der Leij. ,,Buitenkunst geeft de schoonheid van de stad een extra boost en ik vind het leuk als kunst verwondert. Bovendien kan het de verbinding met de geschiedenis zichtbaar maken.”

anmelding op: liesbeth.romkes@planet.nl. Meer informatie op de website www.kior-leerdam.nl

Levien Vermeer

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier