Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>• Hoogleraar Wim Turkenburg.</p>

• Hoogleraar Wim Turkenburg.

(Foto: Aangeleverd)

Atoomfysicus Turkenburg houdt online college over kernenergie

  •   keer gelezen

WEST BETUWE • Coöperatie Duurzaam West Betuwe organiseert op 19 mei het gratis online college ‘Alles wat je wil weten over kernenergie’. Hoogleraar en atoomfysicus Wim Turkenburg vertelt over hoe kernenergie gemaakt wordt en over de mogelijkheden voor ons land en de gevaren.


Van Turkenburg is als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Utrecht op het gebied van energie en klimaat. De lezing duurt van 19:30 tot 20:45 uur en is zowel bedoeld voor ‘dummies’ als voor degenen die (professioneel) betrokken zijn bij het debat over duurzame energie.

Het is inmiddels 10 jaar geleden dat de kernramp in Fukushima plaatsvond. Kernenergie is lang een onderwerp geweest dat werd gemeden, maar het afgelopen jaar kwam het steeds vaker in het nieuws. Het was zelfs een thema in diverse verkiezingsprogramma’s en Groningen stond weer op z’n kop toen Mark Rutte het idee opperde om daar een kerncentrale te bouwen.

‘Geen broeikasgassen’
In Zweden, Duitsland, België en Frankrijk worden kerncentrales gesloten maar in Finland, Engeland, Oost-Europa en ook Frankrijk worden toch weer nieuwe kerncentrales gebouwd. In Nederland gaat de discussie over het bouwen van nieuwe centrales om in 2040 en 2050 de klimaatdoelen te halen.

“Het voordeel is namelijk dat bij de opwekking van kernenergie geen broeikasgassen vrijkomen”, schrijft Duurzaam West Betuwe in een persbericht. “Veel mensen vragen zich af hoe het nu precies zit: ‘Hebben we kernenergie nodig?, Zijn kerncentrales niet erg gevaarlijk?, Kunnen we zo’n centrale wel betalen?’. ‘En hoe lang duurt het om er een te bouwen en wat doen we met het nucleair afval?’. Ook praten mensen vaak over ‘de thoriumcentrale’ die veel aantrekkelijker zou zijn. Wat is dat voor een kerncentrale en wanneer komt die beschikbaar?”

Tijdens de avond is er volop gelegenheid om vragen te stellen. Je kan je aanmelden voor de lezing via www.duurzaamwestbetuwe.nl

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier