Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; De bewoners &#39;fietsen&#39; overal naartoe.</p>

• De bewoners 'fietsen' overal naartoe.

(Foto: )

Fietslabyrint Emma (Present): buiten naar binnen halen

  •   keer gelezen

LEERDAM • Bewegen is belangrijk, dat weet iedereen. Door de pandemie zijn er niet zoveel mogelijkheden, maar de bewoners van de Locatie Emma van Present in Leerdam zitten niet stil.


Antoinet de Jongh heeft, samen met het team Welzijn, het initiatief genomen om hen toch in beweging te houden. Daarom staat er sinds februari een Fietslabyrint in de hoofdruimte van het gebouw. Dat is een fiets die vastzit aan een groot beeldscherm en hiermee kan de wereld over ‘gefietst’ worden.

Antoinet de Jongh, coördinator Welzijn, Vrijwilligers en Gastvrouwen, heeft als belangrijkste taak om te zorgen voor gezelligheid en gastvrijheid tussen de bewoners, bezoekers en medewerkers. Zo regelt ze voor optredens bijvoorbeeld de muzikanten, maar ook de koffie. “Het is een hele dankbare baan en het geeft me veel voldoening.”

Twee afdelingen
Het gebouw heeft twee afdelingen: afdeling P.G en somatisch. “De meeste mensen hier zijn tachtig jaar of ouder. Daarnaast hebben we ook drie torens waar mensen zelfstandig wonen, maar waar de medewerkers wel zorg aan kunnen leveren. Emma, onderdeel van Present, is een groot gebouw en er is zelfs een kinderopvang, restaurant en een Dagbestedingsproject voor mensen die begeleid wonen”, vertelt Antoinet.

Een dag in het leven van een bewoner vóór Corona zag er natuurlijk heel anders uit dan nu. “Dat was altijd zo gezellig. Een grote groep vrijwilligers hielp met ontmoetingsactiviteiten in het restaurant. Ze ondersteunden ons bij het schenken van koffie en het geven van aandacht tegenover de ouderen. Dat is ook belangrijk, onze cliënten moeten hun verhaal kwijt kunnen. Zeker in deze tijd.”

Prikkelen en bewegen
Dagelijks zijn er nog activiteiten, rekening houdend met coronamaatregelen. “Zo zit iedereen op anderhalve meter van elkaar en worden er kleinschalige activiteiten gehouden. Om de bewoners toch te prikkelen, hebben we een Fietslabyrint gekocht. Dat is mede mogelijk gemaakt door onze sponsoren: Team Welzijn, IT bedrijf Transfer Solutions, Lions Leerdam, GMB Beheer B.V en Silverfit. Ondanks dat onze cliënten momenteel niet veel buiten komen, willen we hen blijven prikkelen en laten bewegen. Daarom zochten we iets wat mensen samen kunnen doen, wat makkelijk is en wat iets nuttigs oplevert. Zoals beweging, contact en gezelligheid. Er waren uiteindelijk drie soorten activiteiten waar we uit konden kiezen, maar we besloten het Fietslabyrint te plaatsen op het binnenplein. Het is een mooie manier om buiten naar binnen te halen. Elke dag ontvang ik lovende berichten over de fiets. Familieleden vragen hoe het ermee gaat en iedereen die langskomt wil er graag gebruik van maken. De favoriete route is toch wel de Betuwe Bloesemtocht.”

oneren kan via: 06-82442424.

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier