Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; De praatpaal is een laadpaal geworden.</p>

• De praatpaal is een laadpaal geworden.

(Foto: Adrie van Kuilenburg)

Praatpaal wordt laadpaal

  •   keer gelezen

REGIO • Medio 2017 werden de gele ANWB praatpalen verwijderd uit de bermen van de rijkswegen. De praatpalen werden sinds de komst van de mobiele telefoons nauwelijks meer gebruikt.


Deze palen waren eigendom van Rijkswaterstaat en zouden oorspronkelijk worden weggehaald door de onderhoudsaannemers van de rijkswegen. Waarschijnlijk zouden ze als schroot worden afgevoerd.

De onderhoudsaannemers werden gevraagd om met ideeën voor hergebruik te komen. Van Doorn/ Ecoleon uit Geldermalsen had het beste voorstel. Zij maakten zich hard voor een duurzame herbestemming van de palen en hebben alle 3300 palen langs de Nederlandse snelwegen verwijderd.

Geen colablikjes
Projectmanager van Rijkswaterstaat Herma Zijlmans: “Wij wilden niet dat de palen zouden eindigen als colablikjes, vandaar dat we kozen om met Ecoleon in zee te gaan. Hun idee voor herbestemming sloot ook nog perfect aan bij het oorspronkelijke idee van de ontwerper van de praatpaal (Chrétien Gerrits) én de hergebruik-wensen bij Rijkswaterstaat.”

Nu, 2021, zijn de palen onder andere als laadpaal terug te vinden in het Hollandse landschap. Zo ook bij de molen aan de Waaldijk in Herwijnen, bij de inmiddels gepensioneerde projectmanager, voor het opladen van haar elektrische auto.

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier