Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; Lekker in de buitenlucht bewegen en stiekem ook nog wat aandacht besteden aan hockeytechnieken.</p>

• Lekker in de buitenlucht bewegen en stiekem ook nog wat aandacht besteden aan hockeytechnieken.

(Foto: Hockeyclub Leerdam)

Hockeyclub Leerdam: ‘Lol in sporten moet voorop staan’

  •   keer gelezen

LEERDAM • Twintig paar kinderogen volgen nauwgezet wat trainer Danielle Trappenburg doet, om haar instructies zo goed mogelijk op te volgen. Op de openbare weg langs het hockeyveld slaan ouders de verrichtingen van hun kroost gade.


Het is koud en het hagelt af en toe tijdens de eerste funkytraining die dit jaar wordt gegeven bij Hockeyclub Leerdam. De kleintjes laten zich er niet door uit het veld slaan en trainster Danielle is na de training zo mogelijk nòg enthousiaster dan de kinderen zelf. 

“Dit is zo leuk en ik ben zo blij dat er zoveel kinderen op deze eerste training af zijn gekomen.” De funky training, ook wel de krokodil-papegaai training genoemd, is erop gericht om de jongste kinderen (groep 1 tot en met 3) in acht weken kennis te laten maken met hockey. 

“Eigenlijk zijn we vooral bezig met bewegen en coördineren. We maken lol, zijn lekker in de buitenlucht aan het bewegen en stiekem besteden we ook nog wat aandacht aan hockeytechnieken. Maar het allerleukste vind ik het om kinderen te laten ontdekken hoe leuk een teamsport kan zijn. Daar heb ik ook best wat voor over. Voorafgaand aan de funkytrainingen ga ik de scholen in de omgeving langs met de vraag of ze flyers uit willen delen. In ruil daarvoor verzorg ik een gymles op school, voor de jongste groepen.”

Verbondenheid
Een betere ambassadeur voor de club kan Hockeyclub Leerdam bijna niet hebben. Danielle is enthousiast over vrijwel alle aspecten binnen de vereniging en super trots op de nieuwe accommodatie op het Glaspark Leerdam.

“We hebben nu de beschikking over twee velden, een water- en een zandveld, een materiaalruimte en samen met LRC onder andere een prachtige kantine.” 

De vereniging, opgericht in oktober 1977, telt ruim 250 leden en blijft haar best doen om leden, maar ook ouders, betrokken te houden. Dat valt, zeker in coronatijd, niet altijd mee. 

“Er mogen geen toeschouwers langs de lijn, ouders mogen hun kinderen alleen maar brengen en weer ophalen bij het hek. De gezelligheid langs de lijn, de sociale interactie, dat wordt heel erg gemist. En waar ouders bij de allerkleinsten soms nog even een helpende hand toesteken omdat hun zoon of dochter het allemaal wel heel spannend vindt, kan dat nu dus niet. Toch blijft de binding wel. De bereidheid om iets voor de club te doen is behoorlijk groot, maar de lol in alles, ja, dat begint wel te knagen.”

Jongenslijn
Toch is Danielle, en met haar Hockeyclub Leerdam, de laatste die je hoort klagen.

“We zijn bijvoorbeeld bijzonder trots op de jongenslijn die we in Leerdam hebben. Landelijk is het lastig om jongens bij de hockey te krijgen en te houden, want veel van hen gaan voetballen. We hebben diverse jongensteams èn een herenteam en zijn erg blij dat dat lukt. We zien ook wel dat er jongens zijn die een uitstapje maken naar de voetbal, maar een groot deel daarvan komt uiteindelijk toch weer terug.” 

Danielle ontmoedigt het kijken bij andere sporten ook niet. “Het is juist goed dat kinderen dingen uitproberen, ze moeten ontdekken wat het beste bij hen past.” 

De lol in sporten en samen bewegen moet voorop staan. Dat is ook de reden dat het belangrijk is dat spelers uitvinden wat ze leuk vinden als ze in het veld staat. 

“Het is goed om een keer op iedere positie te hebben gestaan. Maar ook om te kijken of er andere dingen binnen de sport zijn die je leuk vindt. Daarom hebben we een trainingscommissie, die samen met hockeyschool Floris de Ridder, investeren in het opleiden van C-jeugd tot trainer: hoe breng je iets over, hoe hou je het leuk? Want je hoeft niet altijd een ster op het veld te zijn, sommigen zijn juist erg goed in het overdragen van kennis en techniek. Het leuke is ook dat deze jeugd weer ingezet wordt tijdens trainingen in de lagere teams.”

Pijntjes en blessures
Hockeyclub Leerdam investeert dus graag in haar leden. In het komende kwartaal wordt gestart met extra aandacht voor warming-up en looptraining. “

Alles om pijntjes en blessures te voorkomen. Dat is ook de reden dat we een looptrainer hebben ingeschakeld. Het is belangrijk dat zeker de jeugd goed leert lopen. Dit jaar is er clubbreed aandacht voor het onderwerp ‘hoe loop je?’, vanaf volgend seizoen zullen we dat bij de D-jeugd continueren. Hun lichaam is nog in de groei, ze zijn op een leeftijd dat het soms juist uit balans is en dan is het belangrijk om in een vroeg stadium aandacht te besteden aan techniek. Overigens: naast deze extra’s verliezen we natuurlijk de hockeytechnieken niet uit het oog.”

Iedereen die lekker wil sporten, is welkom bij de Hockeyclub Leerdam. Naast de jeugdteams en de seniorenteams, zijn er ook zogenaamde trimteams. Speciaal voor mensen die nog niet zoveel hockey ervaring hebben, of wel lekker willen spelen maar liever niet aan wedstrijden deelnemen. En als alles meezit zal HCL binnenkort zelfs een veteranenteam hebben. 

Bikkeltraining
Daarnaast doet de club er ook alles aan om de Leerdamse jeugd lekker te laten bewegen.

“Tijdens het Timmerdorp verzorgen we een clinic en ook organiseren we normaal gesproken een keer in de twee maanden een bikkeltraining voor alle kinderen in Leerdam. Dat laatste willen we, ondanks de onzekerheid rondom corona, weer op gaan pakken. Samen met SamenDoen houden we een bikkeltrainining op vrijdag 7 mei.” 

Kinderen uit groep 3, 4 en 5 kunnen vanaf 11:00 uur terecht op het Glaspark, kinderen uit de groepen 6, 7 en 8 vanaf 13:30 uur. Aanmelden voor de training in de meivakantie kan via: www.samendoen.expert onder het kopje ‘inschrijvingen Samen Doen’, klik dan vervolgens op de maand mei.

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier