Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Stockfoto 123RF

Hellouw wil duidelijkheid over rotonde

  •   keer gelezen

HELLOUW • “De gemeente moet nu doorpakken. Geef duidelijkheid over de aanpak van het kruispunt Irenestraat/Graaf Reinaldweg.” Die hartenkreet komt van Tanja Erkel (28) uit de Irenestraat in Hellouw.


Volgens veel inwoners van Hellouw is dat kruispunt levensgevaarlijk. “We wonen hier nu een jaar of vijf, zes en in die tijd zijn er regelmatig ongelukken gebeurd, waaronder een aantal ernstige. Gelukkig zijn er tot nu toe geen doden gevallen, maar moeten we daarop wachten voor er wordt ingegrepen?” 

Afgelopen week was het weer raak. “Gelukkig viel het deze keer mee, maar het maakt wel duidelijk dat de situatie gevaarlijk is. Volgens deskundigen is de kruising onoverzichtelijk, er moet nu wat gebeuren. Inwoners maken zich zorgen. Bijna iedereen komt daar dagelijks langs en de situatie is gewoon waardeloos.”

Gevaarlijkste wegen
De kruising figureerde al eens in de SBS-serie ‘De gevaarlijkste wegen van Nederland’ en vorig jaar zomer kwamen leden van de Gelderse Staten langs in de West Betuwse kern. “Ze kwamen kijken naar het kruispunt, maar ook naar de Irenestraat.

“Onze straat is smal en slingerig en eigenlijk niet geschikt als entree voor het dorp. De huizen staan pal aan de weg. Bovendien rijdt het verkeer er vaak te hard. Ook daar maken de bewoners zich zorgen over.” 

Volgens Tanja Erkel is er al jaren ‘gedoe’ rond het kruispunt Irenestraat/Graaf Reinaldweg. “Dit speelt al zo lang, volgens de mensen die hier langer wonen al zeker 25 jaar. Destijds beloofde de voormalige gemeente Neerijnen dat hier een rotonde zou komen. Daar was geld voor gereserveerd, maar tot nu toe worden er geen knopen doorgehakt.”

Informatieavond
Onlangs organiseerde de gemeente West Betuwe een online informatieavond over de situatie. In een brief aan de inwoners bevestigt wethouder Ed Goossens dat de mogelijke aanleg van een rotonde bij Hellouw al lange tijd onderwerp van gesprek is.

“Het doel is een veilige aansluiting op de Graaf Reinaldweg. Vorig jaar maakten we samen met de provincie Gelderland een plan. De plannen van de ‘oude’ gemeente Neerijnen namen we hierin mee.” 

Uitgangspunt was de aanleg van een rotonde bij de Graaf Reinaldweg en de Korfgraaf. “De kruising met de Irenestraat wordt in dat plan alleen gebruikt door fietsers en voetgangers. De Oudenhof – een paar honderd meter oostelijker – wordt afgesloten.” 

Volgens de gemeente was voor dit plan – kosten 2,4 miljoen euro – onvoldoende steun en geld beschikbaar.

Alternatief
Inmiddels ligt er ook een alternatief dat in grote lijnen overeenkomt met het eerste plan. Er komt een rotonde bij de Korfgraaf en de Graaf Reinaldweg. De kruising van de Irenestraat met de Graaf Reinaldweg wordt ook bij deze optie alleen gebruikt door fietsers en voetgangers, maar de kruising met de Oudenhof blijft open. Deze variant kost 2,2 miljoen.

Nadeel is dat de medewerking en financiële bijdrage van provincie Gelderland onzeker is. Die medewerking is noodzakelijk, omdat de Graaf Reinaldweg een provinciale weg is en de financiële bijdrage van de provincie essentieel is om een rotonde mogelijk te maken.

Tanja Erkel hield een vervelend gevoel aan de informatieavond over. Ook al omdat volgens haar tijdens de vergadering een derde optie werd genoemd. 

“Niets doen aan de gevaarlijke kruising en het geld gebruiken om de verkeersveiligheid en leefbaarheid in het dorp te vergroten. Ik ben bang dat het geld dan naar een opknapbeurt aan de Korfgraaf gaat en de gemeente de Irenestraat en het kruispunt met de Reinaldweg gewoon laat zitten.” 

Ze stelt vast dat de meningen in het dorp verdeeld raken. “Iedereen vindt het kruispunt van de Irenestraat met de Graaf Reinaldweg gevaarlijk, maar hoe langer het duurt hoe meer de meningen uiteenlopen. De een zegt dit, de ander vindt dat, iedereen heeft er een mening over.” 

Mensen die aan het begin van de Korfgraaf wonen, zitten niet te wachten op een rotonde voor hun - rustig gelegen - woningen. Veel inwoners zijn tegen de afsluiting van de Oudenhof en bijna het hele dorp vindt dat het gebied aan de overkant van de N830 bereikbaar moet blijven. “Het wordt tijd dat de gemeente duidelijkheid verschaft, zodat de inwoners weten waar ze aan toe zijn.”

Als het aan Tanja Erkel ligt, is die keuze niet zo moeilijk: “Wat mij betreft staat de veiligheid voorop.”

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier