Logo hetkontakt.nl/leerdam

Mobiel onderzoekscentrum bevolkingsonderzoek borstkanker in Herwijnen

  •   keer gelezen

HERWIJNEN • Het mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker staat vanaf 20 april in Herwijnen.


Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar uit Herwijnen worden voor het bevolkingsonderzoek borstkanker uitgenodigd. Het onderzoekscentrum is vanaf 20 april te vinden voor het verenigingsgebouw op de Zworrelstraat 79.

Bevolkingsonderzoek
Eén op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker.
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie.

De foto’s worden gemaakt door speciaal opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen. 

Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Coronavirus
Vanwege het coronavirus zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd.

Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke twee jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal driejaar.

Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Als de COVID-19-maatregelen voorbij zijn en er voldoende nieuwe medewerkers zijn opgeleid, kunnen cliënten weer iedere twee jaar worden uitgenodigd.

Gelijk aanbod
Het bevolkingsonderzoek moet voor alle vrouwen in Nederland gelijk zijn. Dat is op dit moment niet het geval. In de ene regio moeten vrouwen (veel) langer wachten op het borstonderzoek dan in een andere regio. Om de verschillen te verkleinen, kan het zijn dat het onderzoek op een andere locatie plaatsvindt. Het kan ook zijn dat de cliënt langer moet reizen naar het onderzoekscentrum.

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker is te vinden op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl

Er kan ook worden gebeld met de informatielijn, bereikbaar op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur via 088-1186300.

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier