Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; Momenteel exposeert Tom van Campenhout werk van Geir Nustad in de Kunstplaats.</p>

• Momenteel exposeert Tom van Campenhout werk van Geir Nustad in de Kunstplaats.

(Foto: Mimi van Rossem)

Noorse glaskunstenaar exposeert in Leerdamse Kunstplaats

  •   keer gelezen

LEERDAM • Door musea, galeriehouders en Kunstplaatsen wordt ook in deze tijd van corona veel tijd gestoken om mooie bijzondere exposities in te richten van bekende en minder bekende kunstenaars.


Zo ook bij de Stichting Kunstplaats op de Markt in Leerdam waar sinds twee weken zeer bijzondere glaskunst te zien is van de Noorse glaskunstenaar Geir Nustad. Waarom, in een tijd waarin je geen bezoek mag ontvangen? 

Tom van Campenhout die de dagelijkse leiding heeft van de Kunstplaats reageert hierop als volgt: “Heel simpel, we hebben een agenda. We moeten toch iets, en we willen de zaak niet leeg laten. We proberen de moed er in te houden. Moeilijk, want je kan en mag niks. Maar ik begrijp het wel dat de zaak dicht moest en houdt me gewoon aan de regels.”

Agenda
Van Campenhout vervolgt: “Vorig jaar was hier de expositie over Oud Leerdam net geopend toen pats boem de tent dicht moest. Deze expositie zou drie maanden duren, maar we hebben toen besloten deze expositie met ruim twee maanden te verlengen om iedereen de gelegenheid te geven om na afspraak te komen kijken. Daarna is hier nog de tentoonstelling geweest van kunstschilder Ruben Lopulalan. Nu hebben we hier werk staan van Geir Nustad.”

“Dit, omdat alle tentoonstellingen al geprogrammeerd stonden. Wij hebben de agenda tot eind van het jaar vol staan. Er volgen dit jaar nog exposities over onder andere Blues en er komen vier weken lang foto’s van AD fotograaf Cor de Cock te hangen. Want dit wil ik wel benadrukken: wij zijn gewoon op afspraak open. Iedereen kan langs komen.”

Natuurlijk hoopt Van Campenhout dat eind april meer bezoek mogelijk is. Want niet alleen was de Kunstplaats voor bezoekers dicht, voor Van Campenhout betekende dit ook dat hij hier geen cursussen en zoveel meer kon verzorgen. In het pand van de Kunstplaats geeft Van Campenhout aan kleine groepjes of individueel schilder en tekenlessen. 

“Maar dit kan ook op locatie hoor, ik weet zeer mooie plekjes in de omgeving waar we een dagdeel kunnen tekenen.”

Cultuureducatie
In de statuten van de Stichting staat dat de Kunstplaats cultuureducatie biedt aan alle vormen van onderwijs waarbij kinderen en jong volwassenen in aanmerking komen met het cultureel erfgoed in en om Leerdam. De Kunstplaats verleent daarom ondersteuning bij tal van projecten voor uiteenlopende doelgroepen waaronder kinderen, jongeren, volwassenen en senioren en op scholen, in wijken en dorpen en binnen de amateurkunst.

“Gelukkig mag ik in mei en juni weer schoolklassen begeleiden in het Kunstfort Asperen”, vertelt Van Campenhout. 

Hij begeleidt namelijk ook natuurcoaches van scholen. Hij leert de leerkrachten hoe je kinderen leert om kunst in de gewone dagelijkse dingen te verweven. Van Campenhout vindt dat mensen kunst in alle vormen zo laagdrempelig mogelijk moet kunnen ervaren. Daarom is de Kunstplaats gratis te bezoeken.

Meer dan glas
In gesprek met Van Campenhout kan natuurlijk niet zijn visie op Leerdam Glasstad ontbreken.

“Leerdam is een prachtig stadje aan de Linge en bekend om glas. Wat wil je nu nog meer. Zou je denken, maar ik denk echt dat er meer is. Belangrijk is de geschiedenis van het glas, maar je moet ook toekomst gericht kijken. We moeten goede plannen maken om glas en Leerdam te promoten en hierbij niet te snel tevreden zijn. Samen met alle partijen moeten we er de schouders onder zetten en aan de slag. Ook zouden we, nu we een gemeente Vijfheerenlanden zijn, eens moeten samenwerken met het museum uit Vianen bijvoorbeeld”, aldus Van Campenhout.

Verder laat hij weten dat de Kunstplaats al samenwerkt met het KIOR, van Stichting Pelgrim, de Glassacademy, het Glasmuseum, Kunstfort Asperen en Stichting Samen Doen.

Meer weten over de exposities of cursussen, kijk dan even op de website: www.stichtingkunstplaatsvijfheerenlanden.nl.

Mimi van Rossem,
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @HerminevanRosse op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier