Logo hetkontakt.nl/leerdam

West Betuwe: nogmaals dringend beroep op Defensie

  •   keer gelezen

WEST BETUWE • De gemeente West Betuwe heeft nogmaals een dringend beroep gedaan op Defensie om te stoppen met de zogenaamde RCR-procedure, die plaatsing van een militaire radardoren aan de Broekgraaf 1 in Herwijnen planologisch en juridisch mogelijk maakt.


De Tweede Kamer nam eerder dit jaar een motie aan om af te zien van deze locatie (motie-Helvert), maar er is nog steeds grote onzekerheid of Defensie dat ook daadwerkelijk van plan is.

De gemeente West Betuwe maakt zich zorgen over de onrust die is ontstaan bij de inwoners van Wier, in de Friese gemeente Waadhoeke. 

“Zij ervaren geluidsoverlast in de nachtperiode en storingen op TV, Wi-Fi en (buiten)lampen bij het testen van de militaire SMART-L-radartoren.” Dit is een zelfde soort radartoren die Defensie ook in Herwijnen wil plaatsen. 

In de brief verwijst de gemeente onder andere naar een interview op Radio 1 van 26 maart over de radartoren in Wier. De journalist sprak daarin met onder andere een beleidsadviseur van het Ministerie van Defensie. Het ging over het mogelijk hoger plaatsen van de radarinstallatie. Over onderzoek naar de oorzaken van de ervaren overlast en hoe Defensie dit kan oplossen. 

Ook de beoogde locatie in Herwijnen kwam kort ter sprake. In dit interview werd niets gezegd over de aangenomen motie.

De gemeente West Betuwe wil dat Defensie concreet aangeeft te stoppen met de procedure. 

“Dit zorgt voor een enorme opluchting in onze gemeente. Met name bij onze inwoners van Herwijnen en de direct omwonenden van de projectlocatie.”

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier