Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>Carolien van der Leeden is dolgelukkig met haar ijskar.</p>

Carolien van der Leeden is dolgelukkig met haar ijskar.

(Foto: André Bijl)

IJskar van Carolien uit Schoonrewoerd is een schot in de roos

  •   keer gelezen

SCHOONREWOERD • Carolien van der Leeden (17) uit Schoonrewoerd kocht vorig jaar via Marktplaats een ijskar. De verkoop van ijs vanuit de ouderlijke woning aan het Kortgerecht bleek een doorslaand succes.


“Het is zo leuk om te doen. Ik zou later best een ijssalon willen beginnen.” 

Haar nieuwe ‘hobby’ kwam toevallig tot stand. Op zaterdag werkte Carolien altijd bij Bakker Bart in Leerdam, totdat ‘corona’ roet in het eten gooide. 

“Er was weinig werk, dus ik werd minder vaak ingeroosterd dan daarvoor. Daarom ging ik op zoek naar een alternatief. Op Marktplaats werd een ijskar aangeboden en dat leek me wel wat.”

Zonder dat haar ouders het wisten, huurde ze een busje en ging op Koningsdag met vriendje Rico naar Utrecht om de kar op te halen. 

“Ik vond ‘m prachtig. Een kar voor beginners, precies wat ik zocht. De eigenaar wilde ook ijs verkopen, maar de regels in Utrecht waren zo ingewikkeld dat ze ermee stopte. Voor een paar honderd euro kon ik de kar overnemen.”

Opgeknapt
Haar enthousiasme sloeg over op het gezin.

“We hebben de kar met z’n allen opgeknapt. Iedereen werkte mee. Het wiel liep aan, de kar moest worden schoongemaakt, m’n moeder zorgde voor stickers. Het kostte een paar dagen, maar toen was het een plaatje.” 

Inmiddels stond het ‘seizoen’ voor de deur. “Ik wilde per se voor Pinksteren open om dat weekend nog wat te kunnen verkopen. M’n kar was klaar, maar er moest nog wel ijs komen.” 

Moeder Pieta (50) schoot te hulp. “Ik vond het vreselijk leuk om Carolien te helpen. Ik had nog nooit ijs gemaakt, maar ik ben het gewoon gaan proberen.” 

Moeder bleek een ware keukenprinses, want het resultaat mocht er zijn. “Iedereen vindt het vreselijk lekker. Mensen vragen voortdurend naar mijn recept, maar dat houd ik natuurlijk geheim”, lacht moeder. 

In een jaar tijd is het Schoonrewoerdse ijs zo bekend geworden dat er contacten zijn met ‘Puur Ted’ om ook aan het Leerdamse restaurant ijs te gaan leveren. “Super leuk natuurlijk”, zegt Pieta.

Eerste ijsje
Op de zaterdag voor Pinksteren begon Carolien met de ijsverkoop. “Om half twee schepte ik achter ons huis m’n eerste ijsje voor tante Janny. In een hoorntje, want daarin smaakt ons ijs het lekkerst. Al hebben we zo nodig ook bekertjes achter de hand. Toen wilde ik naar de weg om daar verder te gaan met de verkoop.”

Maar dat duurde even, want de boodschap ‘Carolien gaat open’ zorgde voor een stormloop van klanten die allemaal gezellig ‘achterom’ kwamen. Na een half uurtje belandde ze eindelijk op haar standplaats langs de weg. “Ik heb tot een uur of zes staan verkopen. Het liep als een trein: wandelaars, fietsers, automobilisten; de klanten bleven maar komen.” 

En dat ging het hele zomerseizoen zo door op doordeweekse avonden en zaterdagen. “Het is een mooie bijverdienste die goed is te combineren met mijn opleiding op het ROC Midden Nederland in Utrecht. Bovendien sta ik lekker buiten en heb contact met veel mensen. Soms komt er een fietsclub langs of een groepje buitenlanders dat hier op fietsvakantie is.” 

Een bekende inwoner van Schoonrewoerd was - samen met zijn hond - vaste klant. “Hij bleef altijd gezellig even zitten. Onlangs is hij overleden. Ik ga ‘m missen.”

Feestje
Van lieverlee breidde Carolien haar activiteiten uit. “Op een dag reed een man een paar keer met z’n auto langs m’n karretje. Ik vertrouwde het niet helemaal en belde m’n moeder of ze even wilde komen.” De man bleek ‘goed volk’: de eigenaar van een Leerdams bedrijf waar die avond een feest voor zestig tot zeventig personen werd gegeven. “Hij vroeg of we ijs konden leveren.”

Moeder Pieta: “Dan moet je snel reageren. We maakten een mooi prijsje en ‘s avonds gingen Carolien, een vriendin en ik er naar toe. In een uur tijd hebben we een leuk zakcentje verdiend.” 

Ook werd ze met haar kar gevraagd op verjaardagen en feestjes.

Onlangs was Carolien voor het eerst dit voorjaar open. “Het was zulk mooi weer. En het was meteen raak. Op het bord stond dat ik om twee uur open zou gaan, maar om half twee stopte er al een bus op het erf: vakantiegangers die hun vrije dagen wilden beginnen met een lekker ijsje. Leuk hé.”

Uitbreiding
In een jaar tijd heeft ze flinke vorderingen gemaakt. Meer ‘reclame’ op sociale media, een krijtbord aan de weg voor de ‘dienstmededelingen’, nieuwe bloesjes, schorten en T-shirts – een cadeautje van haar moeder. “We moeten tenslotte netjes voor de dag komen”, vindt Pieta.

En een forse uitbreiding van het assortiment. “Ik begon met vijf smaken, nu heb ik drie keer zoveel. De meeste op basis van boerenmelk, maar ook een aantal smaken met vers fruit. Dit ijs is ook geschikt voor mensen met een koemelkallergie.” 

Ook voor de toekomst heeft Carolien volop plannen: “Ik wil overstappen op een ijskar met fiets, al heb ik daarvoor wel een vergunning nodig. Zolang ik op het erf van mijn ouders blijf, hoeft dat niet. En later – ja dan is een ijssalon mijn droom. Ik heb de smaak nu echt te pakken.”

Voor vragen of openingstijden kunnen belangstellenden terecht op het Instagram account: carolien_ijs.

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier