Logo hetkontakt.nl/leerdam

Opbouw markt Leerdam blijft vanaf zes uur

  •   keer gelezen

LEERDAM • Marktkooplui mogen op donderdag in het centrum van Leerdam hun kramen vanaf zes uur ‘s morgens opbouwen. 


Maar de gemeente Vijfheerenlanden gaat er wel alles aan doen om de overlast voor omwonenden tot een minimum te beperken. Dat beloofde wethouder Huib Zevenhuizen vorige week bij de commissiebehandeling van de aangepaste marktverordening.

In de oude situatie was opbouw van de kramen vanaf zes uur al toegestaan. In december vorig jaar bepaalde de gemeenteraad dat de kooplieden pas vanaf zeven uur zouden mogen beginnen, zoals ook bij de weekmarkt (op woensdag) in Vianen het geval is. De kooplieden kwamen na de vaststelling met allerlei bezwaren. Met opbouw vanaf zeven uur zouden ze te weinig tijden hebben. Dat was voor het college reden om weer terug te gaan naar de oude situatie. 

Teleurstelling
Bewoonster mevrouw Wammes is daar zeer teleurgesteld over. “Al jaren worden wij, te vaak, ver voor zes uur gestoord in onze slaap wanneer de marktondernemers beginnen met aanvoer en opbouw van hun installatie en het sociale gedrag dat daarbij komt kijken. Vrijwel ieder donderdag doorlopen wij, zodra die arriveren een gebroken slaappatroon.”

Via een inspraakreactie gaf ze aan dat 6:00 uur echt een heel groot verschil is met 7:00 uur. Volgens mevrouw Wammes is zowel nationaal als in de EU breed geaccepteerd dat de uren van de nacht liggen tussen 23:00 en 7:00 uur. 

“Het handhaven van 7:00 uur als vroegste tijdstip voor aanvoer en opbouw borgt onze ongestoorde slaap.” Mevrouw Wammes ziet ook dat er amper toezicht plaatsvindt op naleving van de regels. Ook zegt ze geen idee te hebben wie wat hoe laat komt doen.

Serieus
Wethouder Zevenhuizen verzekerde dat hij de klachten van mevrouw Wammes zeer serieus zal nemen. Maar hij kan niet ingaan op het verzoek om de marktkooplui pas vanaf zeven uur te laten starten met de opbouw.

“We willen niet dat de markt uit Leerdam verdwijnt.” 

Hij heeft zowel gesprekken gevoerd met de indiener van de klacht als met de marktkooplui. “Afgesproken is om het geluid zoveel mogelijk te beperken. We hebben ook zelf maatregelen getroffen, door onder de dranghekken wieltjes te plaatsen. Ook vragen we de marktlieden om zo zachtjes mogelijk te doen.” 

De marktmeester zal toezien op naleving van de afspraken. “We gaan echt controleren.” 

Zevenhuizen vertelde dat hij ook met andere omwonenden heeft gesproken. “Die hadden geen klachten.” 

Raadslid Erik van Doorn (GroenLinks) houdt zijn twijfels. “Die afspraken met marktkooplui gaan meestal drie weken goed en dan verwateren ze weer.” “Dat is zeker niet het geval”, antwoordde Zevenhuizen.

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier