Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: GeoFort

GeoFort Herwijnen ontvangt 350 bezoekers

  •   keer gelezen

HERWIJNEN • GeoFort Herwijnen heeft in het weekeinde 350 bezoekers mogen ontvangen in haar museum, als onderdeel van de pilot van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen ‘Testen voor Toegang’. 


Bezoekers van het museum mochten uitsluitend komen als ze zich vooraf hadden laten testen op Corona. Met uitzondering van kinderen tot 13 jaar, die hoefden zich niet te laten testen. 

GeoFort was zeer verheugd dat ze met deze pilot een paar dagen de deuren van het interactieve museum over de toekomst van de planeet aarde kon openen. 

GeoFort heeft de afgelopen tijd maar liefst vier nieuwe museumonderdelen ontwikkeld, onder andere de ‘energiefiets’, waarbij bezoekers moeten proberen om voldoende energie voor het eigen huishouden bij elkaar te fietsen. Het blijkt dat de hulp nodig van vele duizenden fietsers nodig is om één dag in een warm en verlicht huis te kunnen wassen, koken en gamen. 

Ook nieuw was een zaal met een groot ‘green screen’. Hier konden de bezoekers een foto van zichzelf maken met een achtergrond van een toekomstscenario naar keuze: de Chinese muur in een woestijnlandschap of een mooie jungle met veel dieren. 

De bezoekers kregen de ervaring mee dat ze tot de laatste generatie behoren die actief de klimaatveranderingen kunnen afremmen. 

Klimaatdoolhof
Ook het nieuwe klimaatdoolhof viel in de smaak bij de gezinnen. Ze baanden zich een weg door de thema’s hitte, overstroming, droogte en zeespiegelstijging. Ze werden ondergedompeld in meer dan 70 kaarten en grafieken. De laatste deur had een codeslot die ze alleen konden ontgrendelen als ze het klimaatraadsel hadden opgelost.

De nieuwe museumonderdelen heeft GeoFort kunnen ontwikkelen dankzij het VSB-fonds en het Kickstart Cultuurfonds. Er is speciaal geld beschikbaar gesteld aan musea om Coronaproof te worden. 

GeoFort heeft daartoe 300 vierkante meter vergaderzaal omgebouwd tot museumzalen. Het is daarom fijn dat GeoFort nu eindelijk ook publiek heeft mogen ontvangen in deze nieuwe ruimtes.

Veilig
Directeur Willemijn Simon van Leeuwen: “Deze pilot was een succes voor de gezinnen die stonden te popelen om weer een museum te mogen bezoeken. Wel vraag ik me af wat het verschil is tussen het bezoeken van een museum en een bouwmarkt. Ook bij de musea spreid je de bezoekers op een veilige manier via tijdsloten.”

“We hadden vorige zomer al met alle musea afgesproken dat we elk gezin minstens tien vierkante meter ruimte moesten kunnen bieden. GeoFort is zes voetbalvelden groot en heeft een flink deel van de activiteiten die buiten plaatsvinden. Slechts 1 op de 1000 Coronabesmettingen blijken buiten plaats te vinden (Iers onderzoek).”

“Ik vind dat we als maatschappij beter een aantal veilige uitjes kunnen toelaten, dan dat we alles verbieden met als gevolg dat mensen dan stiekem thuis onveilige feesten gaan geven. Bovendien denk ik dat mensen de regels beter opvolgen als ze met gezond verstand te begrijpen zijn. Niemand begrijpt dat gezinnen thuis op de bank bij elkaar op schoot mogen kruipen, maar dat ze bij GeoFort niet op een picknickbank mogen zitten.”

“Daarnaast moet je je bedenken dat deze pilot (waaraan deze maand vele musea, monumenten en theaters meedoen) maar liefst 700 miljoen euro kost. Dit is een gigantisch bedrag, wat je ook kan besteden aan het snel vaccineren…”  

Heel Nederland
De bezoekers kwamen dit weekeinde uit alle windhoeken: vanuit Breda, Nijmegen, Amersfoort, Amsterdam en Rotterdam. Blijkbaar hadden de bezoekers het ervoor over om zich te laten testen én om 60 minuten in de auto te zitten.

De testlocatie in Gorinchem zat al snel vol, waardoor er wellicht relatief weinig mensen uit de buurt zijn gekomen.  

Meer over het GeoFort in Herwijnen: www.geofort.nl.

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier