Logo hetkontakt.nl/leerdam

Manifest Toegankelijke Politiek overhandigd aan burgemeester Stoop

  •   keer gelezen

WEST BETUWE • Mienke van Alphen en Françoise Groenendaal-Vlug hebben vorige week tijdens de gemeenteraadsvergadering in West Betuwe een manifest Toegankelijke Politiek overhandigd aan burgemeester Servaas Stoop. 


In het document van het Ministerie van Binnenlandse Zaken staan adviezen voor een toegankelijke gemeenteraad.

In de provincie Gelderland worden 25 mensen met een beperking getraind, gecoacht en begeleid bij het (meer) actief worden in de politiek. Het project is in januari van dit jaar van start gegaan en loop door tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. 

“Mensen met een beperking nemen naar verhouding weinig deel aan politieke activiteiten”, vertelden Mienke en Françoise. Weinigen zijn lid van gemeenteraad, nemen deel aan een burgerinitiatief, nemen zitting in een advies- of cliëntenraad of zijn actief in een politieke partij. 

De redenen waarom mensen met een beperking minder politiek actief zijn liggen uiteen, bijvoorbeeld in de beperkte toegankelijkheid van een (gemeente) gebouw, maar ook in gebrek aan zelfvertrouwen of politieke kennis bij henzelf.

Het ministerie wil de politieke participatie van mensen met een beperking vergroten. Inmiddels verloopt het project Toegankelijke Politiek voortvarend. 

“Tijdens de eerste plenaire bijeenkomsten kregen wij basiskennis op het gebied van het democratie, het functioneren van de politiek en de mogelijkheden rondom politieke participatie. Met alle deelnemers vanuit de hele provincie Gelderland dachten we na hoe gemeenteraden te adviseren meer inclusief te vergaderen. Dit resulteerde in het Manifest met adviezen voor een toegankelijke gemeenteraad.”

In de gemeente West Betuwe is een aantal van de adviezen al in uitvoering. “Wat ons betreft sluit dit Manifest aan bij de Lokale Inclusie Agenda zoals die door de gemeenteraad in december 2020 is aangenomen.”

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier