Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; Noah hoopt nog zoveel mogelijk mooie dagen met zijn gezin door te brengen.&nbsp;</p>

• Noah hoopt nog zoveel mogelijk mooie dagen met zijn gezin door te brengen. 

(Foto: Aangeleverd)

Crowdfundactie voor Leerdamse Noah groot succes

  •   keer gelezen

LEERDAM • De crowdfundactie voor Noah de Haas (33) is een groot succes geworden. Afgelopen weekend werd besloten de inzameling stop te zetten. In korte tijd werd 60.475 euro ‘opgehaald’. ‘Het is hartverwarmend’.


“We hadden het streefbedrag al een paar keer verhoogd en een paar dagen geleden bereikten we de 50.000 euro. We vonden het superfijn dat er zoveel gegeven werd, maar wilden het niet verder ‘pushen’ door het bedrag opnieuw te verhogen”, vertelt zijn vriend Dik Advocaat die de actie op touw zette. 

“Op verzoek van Noah en zijn vrouw Maaike hebben we de actie stopgezet. Vooraf waren ze blij met elk bedrag. Ze zijn vreselijk dankbaar voor het prachtige bedrag dat is opgehaald.” 

Noah de Haas en zijn vrouw Maaike zijn geboren en getogen in Leerdam, al wonen ze nu met hun zoontjes Sem van drie en Levi van tien maanden in IJsselstein. In februari werd bij Noah een ernstige ziekte geconstateerd. “Twee dagen na zijn verjaardag kreeg hij last van z’n rug. De huisarts stuurde hem door naar het ziekenhuis. Toen kon hij zich nog niet indenken dat de uitslag zo ernstig zou zijn”, vertelt Advocaat.

Kwaadaardige tumor
Van lieverlee werd steeds duidelijker dat Noah ernstig ziek was.

“Keer op keer kwam er slecht nieuws. Vijf weken en vele onderzoeken later was de diagnose dat Noah een zeldzame en agressieve vorm van kanker heeft”, zegt Advocaat. 

Het gaat om NEC, een kwaadaardige tumor die meestal snel groeit en overal in het lichaam kan voorkomen. Het onderzoek vond plaats in het Antoni van Leeuwenhoekinstituut in Amsterdam, omdat dit ziekenhuis over de meeste expertise beschikt over deze vorm van kanker. 

Ondanks de daar aanwezige kennis is de behandeling er vooral op gericht om het leven van Noah te verlengen.

Beste vriend
Dik Advocaat trok zich het lot van zijn vriend en zijn gezin aan.

“We werkten samen bij de politie. Van collega’s werden we vrienden en ook onze gezinnen konden prima met elkaar opschieten. Als je beste vriend zo ziek wordt, wil je wat doen.” Vandaar dat de Gorinchemmer en zijn vrouw geld in gingen zamelen. 

“Noah en Maaike komen beiden uit Leerdam. Noah wil zijn gezin goed achterlaten. Vandaar dat hij en Maaike besloten naar Leerdam te verhuizen, zodat ze dichtbij hun familie wonen. Dat was al langer hun wens en dat idee geeft Noah rust. Daarom hebben ze onlangs een woning in Leerdam gekocht, maar daar moet nog wel wat aan gedaan worden. Er moeten nieuwe vloeren in en een nieuwe keuken. Daar wilden wij ze bij helpen.” 

En er speelt nog wat anders. “Hun kinderen zijn nog zo jong. Er is straks geld nodig, bijvoorbeeld om te gaan studeren. Het is voor Noah een geruststellende gedachte als er een extra spaarcentje voor de toekomst van de jongens is. En voor Maaike is het fijn als ze – naast al het verdriet – zich minder zorgen om het financiële deel hoeft te maken.”

Geliefd
Aanvankelijk twijfelden Noah en Maaike of ze wel mee wilden werken aan zo’n inzamelingsactie.

“Ze zijn erg bescheiden”, zegt Advocaat, maar hij zette door. “Noah is geliefd bij familie, vrienden, kennissen en collega’s. Heel veel mensen wilden wat voor het gezin doen. Daarom hebben we deze actie opgezet, zodat iedereen die dat wil een steentje bij kan dragen. De actie sloeg enorm aan. Binnen de kortste keren stroomde het geld binnen.” 

Advocaat is diep onder de indruk van de reacties van mensen. “Aangrijpend. Er is zoveel steun van collega’s, familie en bekenden, maar het is ook opvallend hoeveel onbekenden hun medeleven tonen.” 

Noah en Maaike zijn dankbaar voor al die reacties en het succes van de actie. 

“Maar eigenlijk is Noah amper met geld bezig. Hij richt zich vooral op zijn behandeling en zijn gezin. Hij hoopt dat ze nog zoveel mogelijk goede dagen met elkaar mogen beleven. Afgelopen week kreeg hij chemotherapie in het Antoniusziekenhuis in Utrecht en daar is hij erg beroerd van. We hopen dat de behandeling aanslaat, zodat zijn leven zoveel mogelijk gerekt wordt. In oktober krijgen ze de sleutel van het nieuwe huis, daarna komt de verhuisdatum in zicht. Voor Noah een belangrijk moment om naar toe te leven”, aldus Advocaat die nogmaals alle gulle gevers bedankt. “Het was hartverwarmend.”

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier