Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Rina van Es neemt de eerste fotopuzzel in ontvangst.
• Rina van Es neemt de eerste fotopuzzel in ontvangst.

Vuren in de weer met doorgeefpuzzels

  •   keer gelezen

VUREN • Inwoners in Vuren kunnen zich de komende tijd helemaal uitleven bij het maken van vijf legpuzzels met fraaie foto’s van het eigen dorp. Wie de uitdaging aandurft moet wel over een tikkeltje geduld beschikken, want het gaat om puzzels met duizend stukjes.


Als de puzzel klaar is, wordt gevraagd om de puzzel door te geven aan iemand anders in het dorp. Een zogenaamde doorgeefpuzzel.

Anjo van Dalen, diaken van de hervormde Thaborkerk in Vuren, is één van de enthousiaste trekkers van het project. Ze had de puzzels gezien bij haar dochter in het dorp Hoornaar. Daar was het initiatief ontwikkeld door de Seniorenraad Molenlanden, Dorpsraad Giessenburg in samenwerking met de gemeente. Want in tijden waarin vooral ouderen thuis moeten blijven wordt gezocht naar een zinvolle hobby. Er werden in de gemeente puzzels gemaakt van alle kenmerkende plekjes in de dorpen en het vestingstadje Nieuwpoort.

Thaborkerk
In Vuren werd het initiatief gekopieerd door de gereformeerde Thaborkerk. Drie gemeenteleden hebben de foto’s gemaakt. De locaties zijn Fort Vuren, rivier De Waal tegenover Slot Loevestein, de oude Hervormde kerk aan de dijk, het Heuffterrein en het oorlogsmonument.

“De foto bij de Waal is knap lastig: een bewolkte lucht, veel water, een luchtballong en wat vogels. Dat wordt nog dus nog een hele klus.”

De initiatiefnemers hebben contact gezocht met Heidemarie van Drunen van Vuren Actief. Zij heeft voor het project een leefbaarheidssubsidie aangevraagd bij de gemeente West Betuwe. De puzzels zijn gemaakt bij de bekende puzzel- en spellenfabrikant Ravensburger.

Anjo: “Ze kosten 42,50 euro per stuk, maar daarvoor heb je dan wel vijf unieke puzzels. Ik heb er achteraf wel een beetje spijt van dat ik geen puzzels met 500 stuks heb besteld.”

Via de krant, de Vurense dorpsapp en het kerkblad zijn belangstellenden opgeroepen om zich aan te melden. De belangstelling blijkt groot. Anjo heeft vorige week de eerste puzzel uitgereikt aan Rina van Es.

‘Niks is volmaakt’
“Ik denk dat de meeste puzzelaars er wel even mee bezig zijn.” De puzzelstukjes worden bewaard in metalen boxen. Daardoor blijven de kartonnen stukjes hopelijk langer bewaard.

Anjo: “Maar er zal onderweg best nog wel eens een stuk kwijtraken. Niks is volmaakt.”

In deze coronaperiode staat ook bij het puzzelen de veiligheid van de gebruikers voorop. “Daarom hebben we contact gehad met de GGD. Die heeft het advies gegeven met schone handen te gaan puzzelen. Dan is het veilig.”

Wie belangstelling voor een puzzel heeft of informatie wil, kan contact opnemen met Anjo van Dalen.0183-633055.

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier