Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; Hobbydieren horen volgens de gemeente niet thuis op volkstuintjes.&nbsp;</p>

• Hobbydieren horen volgens de gemeente niet thuis op volkstuintjes. 

(Foto: Nico van Ganzewinkel)

Dwangsom dreigt voor volkstuinvereniging in Heukelum

  •   keer gelezen

HEUKELUM • De directe dreiging is voorlopig even van de baan. Maar de gemeente West Betuwe dreigt volkstuinvereniging De Praetakker in Heukelum nog steeds met een last onder dwangsom van 15.000 euro als niet op heel korte termijn de kippen, schapen en eenden verdwijnen van het complex aan de Gragtdijk.


Op 22 februari kreeg de vereniging een brief van de Omgevingsdienst Rivierenland die de last onder dwangsom oplegde namens de gemeente.

“Het hobbymatig houden van dieren op de volkstuinen is niet in overeenstemming met de bestemming volkstuin.”

Klacht
De gemeente voerde in oktober vorig jaar al een controle uit na een klacht uit de buurt. De volkstuinvereniging verzet zich hevig tegen het voorgenomen ‘last onder dwangsom’. “Al meer dan veertig jaar worden er dieren op de volkstuinen gehouden en dat is altijd door de gemeente gedoogd.”

Destijds heeft de gemeente zelfs een weide aangelegd en verhuurd aan één van de gebruikers. In het huurcontract stond volgens de vereniging duidelijk omschreven dat er geiten, schapen en kippen mochten worden gehouden.

Eerder was er al eens een klacht van één van de buren. Maar toenmalig wethouder Griedo Bel van Lingewaal heeft dit na enkele gesprekken met betrokkene opgelost.

Ook de bouwwerken zijn in de loop van 40 jaar gebouwd en altijd gedoogd door de gemeente.

“Bij het oprichten van de vereniging De Praetakker op 26 november 2014 is met de gemeente Lingewaal afgesproken dat alles en dan ook alles hetzelfde zou blijven.”

Pietluttig
“Gemeente West Betuwe, doe niet zo kinderachtig met dat pietluttige geregel”, reageerde Cecile Röben vorige week in een ingezonden brief in de krant West Betuwe. Zij is één van de gebruiksters van het complex.

“Laat ons lekker op onze akkertjes keutelen, laat ons lekker met onze handen in de vette klei wroeten en laat ons lekker een paar biologische eitjes in de week rapen. Houd alsjeblieft op met burgertje pesten, want zo voelt het wel! Kom gewoon naar ons toe en ga met ons om te ‘tafel’ zitten in plaats van meteen een kille instantie in te schakelen die met een dwangsom aankomt. Waar is de menselijke maat gebleven?”

De fracties van Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe en de SGP hebben inmiddels vragen gesteld aan het college. LLB noemt de dwangsom absurd.

“Waarom is het college niet in gesprek gegaan met deze volkstuinvereniging zoals de oude gemeente Lingewaal destijds wel heeft gedaan?” En ook: ‘Waarom is de volkstuinvereniging niet gewoon gewaarschuwd na het bezoek van de toezichthouder? Dat is toch gebruikelijk in dit soort zaken?”

Als er al sprake zou zijn van een overtreding dan is die niet groot en spoedeisend, volgens LLB. “Waarom is meteen een hoge concept last onder dwang opgelegd?”

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2