Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; Ted Bakker is blij met crowdfundactie.</p>

• Ted Bakker is blij met crowdfundactie.

(Foto: Dick Aanen)

Teller crowdfundactie voor Puur Ted uit Leerdam staat inmiddels op bijna 3000 euro

  •   keer gelezen

LEERDAM • De crowdfundactie voor restaurant Puur Ted heeft na iets meer dan een week al bijna 3000 euro opgebracht. ‘Hartverwarmend, we zijn de mensen zo ontzettend dankbaar’, zegt exploitant Ted Bakker.


Het restaurant aan het Dr. Voogdplein (voormalig Lucullus) verkeert net als veel andere horecazaken vanwege de aanhoudende lockdown in ernstige financiële problemen. Weinig inkomsten, geringe financiële steun van de overheid.

Maar ondertussen moeten de vaste lasten wel gewoon worden betaald. Ted Bakker: “De rekeningen stapelen zich op, ik heb al maanden geen salaris ontvangen.”

Toeslag
Volgens Ted is de steun van de overheid minimaal, of eigenlijk: nihil.

“Het geld dat we krijgen is een druppel op de gloeiende plaats. De NOW-regeling voor het doorbetalen van je personeel geeft nog een tikkeltje verlichting, alhoewel je nog steeds 30% of 15% zelf moet betalen. Maar de regeling Toeslag Vaste Lasten (TVL) is echt minimaal. Ondertussen moeten we wel huur en pacht betalen. Als het zo doorgaat, gaan we naar de Fillistijnen.” 

In Frankrijk en ook in Oostenrijk is het volgens De Bakker een stuk beter geregeld.

De corona-ellende duurt nu al meer dan een jaar. 

“Tijdens de eerste lockdown had iedereen nog zoiets van: ‘we doen het samen, we doen het samen’. We gingen als restaurant boxen met onze verse producten bezorgen bij de mensen thuis of de mensen kwamen de maaltijden ophalen. Maar de mensen werden die boxen op een gegeven moment zat. Bovendien gingen ook andere horecabedrijven aan de gang met die boxen. We visten allemaal in dezelfde vijver.”

‘Echt kwaad’
In de zomer mocht de horeca weer gedeeltelijk open. En dat was volgens Bakker een prima periode. Via registreren, temperaturen en verplicht gebruik van mondkapjes bij toiletbezoek was eigenlijk alles prima geregeld.

Begin maart dit jaar werd door het kabinet nog een openstelling van de terrassen beloofd. Dat zou mooi zijn geweest, met de Paasdagen in het vooruitzicht. Maar het feest ging niet door, zo meldde premier Rutte en minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie op dinsdag 23 maart.

“Ik was kwaad, echt kwaad”, zegt Ted de Bakker. 

“Zo maken ze de bedrijven kapot. Het was gewoon een politiek spelletje. Voor de verkiezingen was het ‘Als jullie lief zijn, mogen jullie weer open’. Dat was puur om zieltjes te winnen. Na de verkiezing werd alles weer teruggedraaid. Ongelooflijk. Terwijl we ons in de horeca beter aan de regeltjes houden dan in de Tweede Kamer, waar ze allemaal bij elkaar zitten en lopen te klooien.”

Inconsequent
Ted Bakker vindt het beleid soms ook heel inconsequent.

“Ons terras moet dicht zijn, terwijl aan overkant van de straat 15 mannen zitten te genieten van onze bitterballen. De handhaving doet er niks tegen. Ze rijden gewoon door. Lange leve Nederland: dit kan toch gewoon niet.”

De horecaman ziet voorlopig nog weinig perspectief. 

“Het is nu een kwestie van overleven. Ik kook bij de mensen thuis. We proberen nog wat omzet te halen via onze Paasbrunchbox. Op onze terras hebben we kleine eilandjes waar we kunnen koken: Flammkuchen, barbecue, kip van de grill. We proberen creatief te blijven, verzinnen wat binnen onze macht ligt.”

Crowdfundactie
Ted is ontzettend blij met de crowdfundactie. “Op die manier kunnen we tenminste weer wat mensen betalen.”

De teller staat inmiddels al ver boven de 2800 euro. Binnen een paar dagen zal de 3000 euro worden aangetikt. 

“Het is zo ontzettend lief van de mensen die ons willen helpen. Ik sta er versteld van. Het gaat nog niet eens om het bedrag dat mensen geven, het gaat om het gebaar. ‘Jullie moeten open blijven’, zegt iedereen.”

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier