Het ‘Happy Stoners’ initiatief, ook in de gemeente Vijfheerenlanden
Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; Saaie stenen vrolijk maken, ook in Vijfheerenlanden.</p>

• Saaie stenen vrolijk maken, ook in Vijfheerenlanden.

Het ‘Happy Stoners’ initiatief, ook in de gemeente Vijfheerenlanden

  •   keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • ‘Saaie’ steentjes ‘vrolijk’ maken en vervolgens laten ‘dwalen’. Ook inwoners van de gemeente Vijfheerenlanden kunnen aan dit initiatief, dat inmiddels op heel veel plekken in Nederland wordt uitgevoerd, meedoen. In Vijfheerenlanden is het initiatief opgepakt door de Facebookgroep ‘Happy Stones 5HL’. 


Als iemand een steentje heeft geverfd en een paar keer gelakt, is het de bedoeling dat het ergens wordt achtergelaten zodat iemand anders het weer kan vinden. Alle gevonden steentjes worden met een foto geplaatst op de Facebook groep ‘Happy Stones 5HL’ en reizen daarna weer verder zodat de volgende enthousiaste ‘Happy Stoner’ het steentje (opnieuw) kan ontdekken.

In de gemeente Vijfheerenlanden zijn al meer dan 400 mensen die meedoen aan deze actie. Het idee komt vanuit Gorinchem, daar zijn ze in september 2020 mee begonnen. 

Anneloes Menger, mede beheerder van de Facebook groep ‘Happy Stones 5HL’, zegt: “Het doel van het Happy Stoners initiatief is om iemand blij te maken die een geverfde steen vindt. Een ander doel is om mensen die zich vervelen in de Coronatijd creatief bezig te laten zijn.”

Inspiratie
De creatievelingen die de stenen beschilderen, halen hun inspiratie van websites, zoals Pinterest, maar er wordt ook geluisterd naar de wensen van hun kinderen. Er wordt gekeken naar de vorm van de steen, terwijl anderen weer kijken naar hoe eerdere stenen al beschilderd zijn. Zo komen er een heleboel creatieve en unieke kunstwerkjes naar voren. Van karakters van Sesamstraat tot een steen die helemaal in een spekje is omgetoverd.

“Mijn inspiratie haal ik uit het nieuws, van speciale feestdagen en van mooie teksten of spreuken op het internet. Mensen die de stenen beschilderen plaatsen ook altijd de postcode en de titel van de Happy Stones Facebookgroep op de achterkant van een steen. Zo weten we waar de stenen gemaakt zijn”, aldus Anneloes Menger.

Reacties
De reacties van de mensen om de groep heen, zijn enthousiast. Inmiddels zijn er over heel Nederland meerdere Happy Stones groepen. Er zwerven wel duizenden stenen door heel Nederland heen.

De actie wordt gezien als een hobby die leuk is voor jong en oud. Het hoeft niet heel duur te zijn, het kost weinig ruimte en heeft niet veel tijd nodig. Sommige nieuwe leden in de Facebookgroep schilderen elke dag een nieuwe steen. Dit zorgt voor gezellige en kleurrijke plaatsen in de gemeente Vijfheerenlanden.

Het is overigens niet de bedoeling dat de stenen bedekt worden met plastic voorwerpen of servetten. Zulk soort materialen kunnen losraken en in de natuur terecht komen. Daarnaast mogen de stenen niet worden gehaald uit particuliere en privé plaatsen, alleen stenen die op openbare plekken liggen mogen meegenomen worden.

door Dorinthe Alexman

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier