Werkstraf en rijontzegging geëist tegen Leerdammer die ongeval veroorzaakte
Logo hetkontakt.nl/leerdam

Werkstraf en rijontzegging geëist tegen Leerdammer die ongeval veroorzaakte

  •   keer gelezen

LEERDAM • Tegen een 38-jarige Leerdammer is donderdag 240 uur werkstraf en twee jaar rijontzegging geëist voor het veroorzaken van een verkeersongeval in de Patrimoniumstraat waarbij een bejaarde fietsster ernstig gewond raakte. 


Na de aanrijding reed de man weg; hij meldde zich pas enkele dagen later bij de politie nadat zijn beschadigde bestelbus in beslag was genomen.

De Leerdammer reed op de avond van Goede Vrijdag 19 april 2019 hard achteruit om een fietser uit te kunnen schelden die volgens de verdachte bij het passeren in de smalle straat tegen de buitenspiegel van zijn bestelbus had geslagen. Daarbij zag hij het slachtoffer over het hoofd die, na een bezoek aan de kerk, rechts achter zijn bestelbus fietste.

Rollator
De gevolgen voor het destijds 83-jarige slachtoffer waren desastreus: ze liep onder meer 16 ribbreuken, een ernstige beenwond en een schouder- en bovenarmfractuur op.

De vrouw, door een zoon in de rechtszaal getypeerd als ‘een vitale en taaie tachtiger’, lag zes weken in het ziekenhuis en moest daarna nog eens drie maanden revalideren in een revalidatiecentrum. Terwijl ze voorheen alles op de fiets deed, loopt de vrouw nu achter een rollator.

Tot groot onbegrip en verdriet had de bestuurder na het ongeval nooit iets van zich laten horen. “Een spijtbetuiging had het misschien dragelijker kunnen maken”, vertelde de zoon namens de vrouw. 

Volgens de verdachte, die in de rechtszaal alsnog zijn excuses aanbood, was het hem door de politie afgeraden om contact te zoeken. Ook voelde hij zich belemmerd omdat er in Leerdam een hetze tegen hem zou zijn gevoerd en dreigementen zouden zijn geuit.

‘Niets gemerkt’
Hoewel op de opnames van een deurbelcamera een harde klap te horen was en dit ook door meerdere getuigen was gehoord, hield Leerdammer vol dat hij niets van de aanrijding had gehoord of gevoeld. “Ik heb niks gemerkt, niks”, aldus de man. Hij zou te veel gefocust zijn op de fietser die tegen zijn spiegel zou hebben geslagen en ook zou zijn autoradio heel hard hebben gestaan.

De betrokken fietser heeft overigens een andere lezing: volgens hem had de verdachte in het voorbijrijden met de buitenspiegel zijn echtgenote geschampt.

De Leerdammer ontkende ook dat hij na de aanrijding was uitgestapt en heel even naar het slachtoffer had gekeken voordat hij weer was weggereden, zoals de fietser had verklaard. Volgens de man had hij pas enkele dagen later via zijn ex van het ongeval gehoord en het feit dat er een bestelbus als de zijne werd gezocht. Hij had zich daarna direct bij de politie gemeld.

Onder invloed?
De Leerdammer was vorig jaar nog dronken achter het stuur betrapt, maar de man ontkende dat hij op die bewuste vrijdagavond in april 2019 ook onder invloed had gereden. Volgens de man was hij juist na die aanrijding uit schuldgevoel weer meer gaan drinken nadat hij jarenlang nauwelijks iets had gedronken.

“Ik was gewoon woest omdat je van andermans spullen moet afblijven”, verklaarde hij zijn achteruitrijden om verhaal te halen. Ook zou hij gestrest zijn geweest door een drukke werkweek.

Vervelende gevolgen
Hoewel de verdachte volgens het slachtoffer en haar familie celstraf moet krijgen, wilde de officier van justitie niet verder gaan dan de maximale werkstraf en een rijontzegging. Volgens haar was er juridisch gezien sprake van ‘zeer aanmerkelijk onvoorzichtig rijgedrag’ van de verdachte en paste daar ondanks de grote gevolgen voor het slachtoffer bijna twee jaar na dato geen gevangenisstraf meer bij.

“Dat voelt gewoon niet goed”, aldus de aanklaagster.

De raadsvrouw van de Leerdammer vroeg om vrijspraak. Van onvoorzichtig rijgedrag was door het achteruitrijden in haar ogen geen sprake. “Hij heeft een inschattingsfout gemaakt met hele vervelende gevolgen”, meende de advocate. Ook zette ze vraagtekens bij de verklaringen dat de Leerdammer zou zijn uitgestapt. Andere getuigen hadden dat niet gezien.

De rechtbank doet op 11 maart uitspraak.

door Nicolai Schewe

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier