Bijzonder appartementengebouw krijgt plek in Leerdam
Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Stichting MUS, MZ Vastgoed BV en Christina Noppe van Huisartsenpraktijk De Wiel tekenden vorige week een intentieovereenkomst voor nieuwbouw op de Broekgraaf.
• Stichting MUS, MZ Vastgoed BV en Christina Noppe van Huisartsenpraktijk De Wiel tekenden vorige week een intentieovereenkomst voor nieuwbouw op de Broekgraaf. (Foto: Mimi van Rossem)

Bijzonder appartementengebouw krijgt plek in Leerdam

  •   keer gelezen

LEERDAM • Met een glaasje bubbels is er vrijdag getoast op het realiseren van een bijzonder appartementengebouw in Leerdam.


Voorafgaande aan de ondertekening van de intentieverklaring vertelde MUS voorzitter Johan Boonekamp dat dit gebouw een wens van velen is. Van ouders en jongeren met een beperking en van zorgverleners. 

In het pand komen 54 appartementen waarvan er 18 voor MUS bestemd zijn. Verder komt er nog een ontmoetingsruimte voor de bewoners van de MUS appartementen, en een gezondheidscentrum. Het gebouw komt in de wijk Broekgraaf op de plaats waar tot nu toe het hoofdveld van vv Leerdam Sport lag. 

Vrijdag werd de intentieverklaring ondertekend door bestuursleden Johan Boonekamp, Dietward Bruin, Betsy Swiers en Marina Boonekamp van Stichting Mus, Gerrit de Kock van MZ Vastgoed BV en huisarts Christina Noppe.

Zelfstandig wonen
Boonekamp: “Iedere jongere wil op een gegeven moment zelfstandig kunnen wonen, ook jongeren met een beperking. Dat willen wij als ouders ook voor onze kinderen: dat zij met hun handicap zelfstandig kunnen wonen midden in de samenleving. Ook jongeren met een beperking hebben hier recht op. Ongeacht de ondersteuningsvraag of de hulp die zij nodig hebben.”

“Als ouders vonden wij dat er onvoldoende passende mogelijkheden zijn in Leerdam en dat motiveerde ons om deze woonvorm te realiseren. Het gebouw komt op een mooie locatie midden in de wijk, dichtbij alle voorzieningen en het winkelcentrum. Verder vinden wij het belangrijk dat ons kind omringd is met de zorg die zij nodig hebben, want als ouders wegvallen, moet alles goed geborgd zijn. Wij zijn blij dat we nu samen met MZ Vastgoed en huisarts Noppe de intentie tekenen zodat we weer een stapje verder kunnen om ons doel te bereiken.”

Eerste paal
MZ Vastgoed directeur Gerrit de Kock legt uit: “Wat dit project echt bijzonder maakt is dat het door verschillende partijen wordt gerealiseerd. Wonen met zorg, een gezondheidscentrum en koop- en huurappartementen waar iedereen kan wonen. De grond hebben we al, nu kunnen we de vergunningen aan gaan vragen. Vanuit de gemeente hebben we al de goedkeuring. Als alles volgens plan verloopt dan kan volgend jaar januari de eerste paal worden geslagen en we hopen dan voor de zomer van 2023 met de bouw gereed te zijn.”

Huisarts Noppe vult aan dat in het Gezondheidscentrum, naast haar huisartsenpraktijk De Wiel, ook een tandarts en apotheek komen. Over de verdere invulling, zoals fysiotherapie, wordt momenteel nog nagedacht en onderhandeld. Boonekamp merkt op dat Mus erg veel medewerking heeft gekregen van wethouder Marcel Verweij en een aantal ambtenaren, die zelfs een studie zijn gaan volgen over dit soort woonvormen.

MUS
Stichting MUS staat voor Maatschappelijk Uniek en Sociaal. In 2018 is MUS uitgeroepen tot beste sociaal idee van Leerdam.

MUS is opgericht door een aantal ouders die samen met burgers in Leerdam een woonvoorziening willen realiseren voor jongeren met een beperking zodat zij, met ondersteuning, zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen. In het proces hebben de ouders ook hun kind betrokken. 

Dietward Bruin: “Zij zijn het die er uiteindelijk gaan wonen. Één van de jongeren merkte tijdens een bijeenkomst op: ‘Ik wil gewoon zo zelfstandig kunnen wonen en naar mijn werk kunnen gaan als ieder andere jongere’. Daarom zijn wij zeer enthousiast dat we dit nu in Leerdam mogelijk kunnen maken. Waanzinnig toch, dat je als jongere met een beperking niet in een woonzorgvorm komt waar je een kamertje krijgt, maar een echt appartement.”

Meer informatie: www.stichtingmus.nl.

Mimi van Rossem,
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @HerminevanRosse op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier