Motie zet streep door radarstation Herwijnen
Logo hetkontakt.nl/leerdam
• De locatie aan de Broekgraaf waar defensie de toren wil plaatsen.
• De locatie aan de Broekgraaf waar defensie de toren wil plaatsen. (Foto: André Bijl)

Motie zet streep door radarstation Herwijnen

  •   keer gelezen

HERWIJNEN • Een vorige week door de Tweede Kamer aangenomen motie lijkt definitief een streep te zetten door de realisatie van een militair radarstation bij Herwijnen. De motie, ingediend door CDA-Kamerlid Martijn van Helvert roept het kabinet op om de zogenaamde rijkscoördinatieregeling te stoppen en een alternatieve locatie te zoeken voor de SMART-L-radar.


Op 30 november 2020 was een soortgelijke motie aangenomen door de Tweede Kamer. Staatssecretaris Barbara Visser zei weliswaar dat ze geen ‘onomkeerbare stappen’ zou zetten, maar gaf ook aan dat ze wel degelijk door wil gaan met de verdere procedure. 

Volgens Van Helvert zijn er echter nog te veel onduidelijkheden over de gevolgen van het plaatsen van de radar. De motie werd mede-ingediend door Joël Voordewind (ChristenUnie), Sadet Karabulut (SP), Sietse Fritsma (PVV) en John Kerstens (PvdA). Ook GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus, Denk en de eenmansfracties van Henk Krol en Van Kooten-Arissen steunden de motie. Tegen waren VVD, D66, SGP en Forum voor Democratie.

Ongerustheid
Er is in Herwijnen al jarenlang grote ongerustheid over de militaire radar, vooral vanwege mogelijk stralingsgevaar. Na het debat in november zijn andere locaties genoemd, zoals Gilze-Rijen en Vrachelse Heide. Maar Visser bleef vasthouden aan Herwijnen. Volgens haar moesten alle locaties worden vergeleken op basis van duidelijke criteria.

In een brief aan de Kamer had de staatssecretaris ook aangegeven dat ze nog eens wilde kijken naar eventueel een hogere plaatsing van de radar. Daarmee was Herwijnen voor haar nog niet uit beeld. Dat is met de uitspraak van de Kamer nu wel het geval.


Bewonersgroep ‘Niet nog een radar in Herwijnen’ is in elk geval blij. “Voor ons weer een hele grote stap”, schrijven ze op hun Facebookpagina. “Misschien wel de grootste tot nu toe.”

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier