Centrum Leerdam moet gaan glanzen
Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; Het centrum van Leerdam moet, dankzij een binnenstadvisie, meer gaan glanzen.</p>

• Het centrum van Leerdam moet, dankzij een binnenstadvisie, meer gaan glanzen.

(Foto: Marijke Verhoef)

Centrum Leerdam moet gaan glanzen

  •   keer gelezen

LEERDAM • De overgrote meerderheid van politiek VHL gaat akkoord met het voorstel een binnenstadvisie voor Leerdam te maken. De inhuur van externe advisering kost 35.000 euro.


Alleen Teus Meijdam (VHL Lokaal) was niet enthousiast. “Waarom weer een nieuwe visie? Laten we aan de slag gaan met wat er al is. Het water staat de ondernemers aan de lippen.” 

Wethouder Huib Zevenhuizen benadrukte dat de huidige visie een jaar of tien oud is. “Sindsdien is de wereld enorm veranderd en dat wordt door de crisis alleen maar versterkt.” 

Volgens Zevenhuizen is er voor het nemen van belangrijke beslissingen een nieuwe visie nodig. Bovendien werd in de oude visie geen rekening gehouden met een krimpend winkelaanbod. “In 2011 was het doel de leegstand te halveren, tien jaar later is die verdubbeld.”

Ankermodel
CDA-er Ridvan Elmaci pleitte voor het gericht aanpakken van de toenemende leegstand van winkels in de gemeente. “Winkelpanden veranderen in studio’s en appartementen, of er komt weer een eetgelegenheid bij.”

Meerdere fracties waren benieuwd of het ankermodel nog toekomst heeft. SGP-er Ton de Bruijn wees op het nut van dat model. “We moeten er alles aan doen om dat in stand te houden. Daar is ooit een besluit over genomen, dat moeten we niet laten varen.” 

Meijdam: “Het ankermodel heeft prima voldaan en is nog altijd actueel.” PvdA-er Kemal Koyuncu maakte zich zorgen over de toenemende leegstand en vroeg aandacht voor de Hoogstraat die dreigt te verloederen.

Reuring
VVD-er André van der Leest wil meer ‘reuring’ in de stad. “Het moet een plek zijn waar je graag naar toe gaat om te winkelen en waar altijd wat te doen is.”

Van der Leest denkt aan muziek, optredens, modeshows, toneel en ander vermaak, maar ook aan de intocht van Sinterklaas en allerlei (glas)manifestaties. 

Volgens Erik van Doorn (GroenLinks) is er veel onbenut potentieel in Leerdam. “De haven en de Zuidwal zijn schitterend, maar er komt bijna niemand. Op een zonnige zomerdag is het druk in de Kerkstraat, maar stil aan de Zuidwal. Maak het stukje van de kerk naar de haven aantrekkelijk voor toeristen en dagjesmensen, zodat wandelaars en fietsers daar lekker kunnen zitten en hun geld uit kunnen geven.” 

Zevenhuizen was het roerend met hem eens: “De jachthaven lag afgelopen zomer stampvol, maar ‘s avonds was er niks te doen. Er liggen daar kansen. Dit nemen we mee.” 

D66-voorman Klaas de Zwaan vindt een nieuwe visie hard nodig. “De Leerdamse binnenstad heeft aandacht nodig en hier en daar ook een kwaliteitsimpuls. Het is duidelijk dat deze prachtige stad op een aantal punten meer moet gaat glanzen.”

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier