Studenten Helicon presenteren plannen voor Hestia’s Hof Leerdam
Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; Studenten van het Helicon college adviseren Hestia&rsquo;s Hof onder andere om vier varkens te plaatsen.</p>

• Studenten van het Helicon college adviseren Hestia’s Hof onder andere om vier varkens te plaatsen.

Studenten Helicon presenteren plannen voor Hestia’s Hof Leerdam

  •   keer gelezen

LEERDAM • De komst van de kinderboerderij Hestia’s Hof komt weer een stapje dichterbij. De vergunningen zijn rond en er kan begonnen worden met het inrichten van het gebied rond de Ter Leede molen.


Vorige week hebben de studenten Dierenverzorging van het Helicon college uit Geldermalsen digitaal hun visie gepresenteerd over hoe het terrein waarop de kinderboerderij wordt gerealiseerd ingericht moet worden. 

Met veel aandacht voor het welzijn, en rekening houdend met de wetgeving over de verzorging van de dieren, hebben de studenten in vijf werkgroepen alles wat nodig is om een kinderboerderij in te richten en te onderhouden tot in de kleinste details uitgewerkt.

Schapen
De werkgroep schapen gaf de aftrap. Onder leiding van Sophie van Kuilenburg gaven de studenten aan dat het een relatief klein terrein is waarop de kinderboerderij moet komen. Daarom gaven de werkgroepleden het advies om geen schapen op het terrein te houden.

Wel had de werkgroep tot in details uitgewerkt wat voor ruimtes en onderkomens voor schapen nodig zijn en wat de kosten zijn.

Kippen
De werkgroep kippen had naast het uitwerken van de binnen- en buitenhokken ook een heel voeding– en verzorgingsplan van de kippen uitgewerkt. Kippen hebben niet zoveel ruimte nodig, maar hebben wel graag een droge ondergrond waarop zij scharrelen. Dit verdient wel aandacht want de kinderboerderij komt op een kleigrond en dat wil wel eens problemen opleveren.

Het advies is dan ook om vier Hollandse krielkippen te plaatsen. Ook adviseerden de studenten om geen kinderen in het kippenverblijf toe te laten omdat de kippen wel eens kunnen pikken in kleding, schoenen of handjes.

Varkens
Hierna kwam de werkgroep varkens aan het woord. Deze werkgroep had naast het advies voor de hokken en buitenruimte ook veel aandacht besteed aan de verzorging van de varkens. Eventuele ziektes werden besproken en de daarbij behorende vaccinaties.

De varkens moet kunnen wroeten en bezig gehouden worden met geknoopte touwen. Er moeten bezems zijn waar ze lekker tegenaan kunnen schuren en ook wilgentakken zijn belangrijk in het verblijf van deze dieren. 

De werkgroep adviseert om vier Göttinger minivarkens aan te kopen. Drie vrouwtjes en één gecastreerde man.

Konijnen
De werkgroep konijnen adviseerde om vier gecastreerde of gesteriliseerde Rode Nieuw Zeelanders aan te schaften voor de kinderboerderij. De konijnen worden gechipt en er moet een goed stalen hek om het verblijf komen, want konijnen zijn knagers.

Het advies is een roestvrijstalen hek met horizontale en verticale spijlen te plaatsen. Ook deze studenten hadden tot in de puntjes uitgewerkt hoe de diertjes goed verzorgd moeten worden. 

Er was niet alleen nagedacht over de dagelijkse verzorging, zoals goede voeding en een goed onderkomen, maar ook moeten de diertjes een paar keer per week worden geborsteld, het verblijf moet wekelijks goed worden ontsmet en er moeten regelmatig gezondheidscontroles worden uitgevoerd.

Geiten
Als laatste presenteerde de werkgroep geiten hun plannen. Deze dieren hebben naast een stal met licht, een hooiruif en goede verzorging ook attributen in de buitenruimte nodig om op te kunnen klimmen.

Gezien de ruimte, is het advies om drie geiten te aan te schaften. De ruimte voor de geiten wordt afgezet met harmonica gaas. Ook voor deze dieren adviseerde de werkgroep om geen publiek binnen de hekken te laten. 

Naast alle dierenverblijven komt er ook een ruimte met een keuken en opslag van de benodigde materialen en dieren voedsel.

Onder de indruk
Na afloop reageerde Bart Bruggeman, voorzitter van de Stichting Hestia’s Hof dat hij erg onder de indruk was van de presentaties.

“Fantastisch dat deze specialisten in de dop, met veel kennis van dieren, onze ideeën zo levend hebben gemaakt. De studenten hebben zich exact aan de regels gehouden. We beginnen hierdoor met een beperkt aantal dieren, maar met alle ondersteuning die we nu en in de toekomst van de studenten krijgen, wel op een professionele wijze.” 

Het bestuur gaat alle adviezen van de studenten uitvoeren. Bruggeman gaat ervan uit dat de kinderboerderij in mei of juni opengaat.

Mimi van Rossem,
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @HerminevanRosse op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier