Inwoners met zorgen over AZC Leerdam verenigen zich in ‘Belangengroep Ter Leede’
Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: ©123RF.COM

Inwoners met zorgen over AZC Leerdam verenigen zich in ‘Belangengroep Ter Leede’

  •   keer gelezen

LEERDAM • In een eerste nieuwsbrief, die gisteren onder de bewoners in de wijk Ter Leede, Hockeyclub Leerdam, vv LRC Leerdam en de diverse wijkraden, is verspreid, maken een aantal inwoners bekend dat zij zich hebben verenigd in de Belangengroep Ter Leede.


De groep is opgericht naar aanleiding van de mogelijke komst van een AZC in de wijk. De betrokken bewoners hebben hier grote zorgen over.

AZC
Vorige week liet de gemeente Vijfheerenlanden weten, naar aanleiding van een oproep van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aan gemeentes in de provincie Utrecht, drie locaties in de gemeente te onderzoeken voor mogelijke opvang van asielzoekers en statushouders. Dat zou gaan om een leegstaand pand aan de Energieweg 112 in Meerkerk, een leegstaand kantoorgebouw aan Ir. D.S. Tuinmanweg 2-6 in Vianen en grond ten noorden van de Parallelweg in Leerdam.

“De gemeente overweegt de bouw van een asielzoekerscentrum op een weiland aan de rand van de wijk Ter Leede. In de raadsvergadering van 22 januari 2021 heeft de gemeente een voorkeur uitgesproken voor ‘kleinschalige opvang’. Voor het COA en de gemeente betekent dit een asielzoekerscentrum van minimaal 100 bewoners”, zo staat in de nieuwsbrief van Belangengroep Ter Leede te lezen.

Zorgen
“In de raadsvergadering van 22 januari 2021 hebben wij onze zorgen kenbaar gemaakt. Helaas heeft dit niet tot een bevredigend resultaat geleid. Na de raadsvergadering zijn wij daarom bij elkaar gekomen als ‘Belangengroep Ter Leede’.”

Voor de groep, waarin zich zeven bewoners hebben verenigd, is de bouw van een AZC aan de Parallelweg geen optie. In welke vorm dan ook. 

“Een individuele (tijdelijke) opvang verspreid over de kernen van de gemeente, is voor ons wel bespreekbaar. Dit past naar onze mening ook beter bij de kleine kernen, wijken en de bevolkingssamenstelling binnen de gemeente. Voor het COA en de gemeente gaat het rendement van de locatie boven de belangen van de inwoners van de wijk Ter Leede en de rest van Leerdam. Dit kan nooit de bedoeling zijn.”

Onacceptabel
Belangengroep Ter Leede vindt de komst van een centrum met minimaal honderd bewoners onacceptabel schrijft zij in de nieuwsbrief. “Een AZC gaat ten koste van de leefbaarheid van onze wijk. Het leidt onder andere tot problemen op het gebied van veiligheid, bereikbaarheid en verlies van natuur. Tevens zorgt het voor waardedaling en mogelijke ‘onverkoopbaarheid’ van de woningen in de wijk.”

Wie op de hoogte gehouden wil worden van de ontwikkelingen, kan zich aanmelden via belangengroepterleede@gmail.com. Ideeën, informatie of suggesties zijn ook welkom.

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier