Bewoners van wijk Ter Leede starten online petitie tegen mogelijke komst AZC in Leerdam
Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: nl.123rf.com

Bewoners van wijk Ter Leede starten online petitie tegen mogelijke komst AZC in Leerdam

  •   keer gelezen

LEERDAM • Inwoners van de wijk Ter Leede in Leerdam zijn een online petitie gestart tegen de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum aan de Parallelweg in Leerdam.


Maandag liet de gemeente Vijfheerenlanden omwonenden in een brief weten dat het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) gemeenten via de provincie Utrecht heeft gevraagd naar mogelijkheden voor opvanglocaties voor asielzoekers en statushouders. Ook Vijfheerenlanden kreeg deze vraag. 

“Vanwege de grote behoefte aan locaties krijgen wij maar heel kort de tijd om te reageren. We hebben daarom een eerste, globale inventarisatie gedaan. Hieruit blijkt dat maar weinig plekken geschikt zijn in onze gemeente”, zo is te lezen. 

De gemeente noemt drie mogelijke locaties in Vijfheerenlanden om asielzoekers en statushouders op te vangen:
• Energieweg 112, Meerkerk: voormalige ambulancepost. Dit gebouw is om te bouwen tot een tijdelijke opvangplek voor de huisvesting van een klein aantal asielzoekers en statushouders in 2021;
• Een leegstaand bedrijfspand aan de ir. D.S. Tuijnmanweg 2-6 in Vianen. Dit gebouw is in overleg met de eigenaar mogelijk op de middellange termijn om te bouwen tot een regionale opvanglocatie voor asielzoekers en statushouders;
• Een perceel weiland langs de Parallelweg in Leerdam. Deze grond is in eigendom van het Rijk. Op het perceel zijn mogelijk op korte termijn tijdelijke woonunits te realiseren (voor minstens 100 personen). Ook is het een mogelijkheid om op middellange termijn een regionale opvanglocatie te realiseren (voor minstens 300 personen).

Petitie
De omwonenden van de Parallelweg reageerden op de brief, door een online petitie te starten. “Met veel verbazing hebben wij als bewoners van wijk Ter Leede in Leerdam kennis genomen van de plannen van de gemeente Vijfheerenlanden om een AZC te willen huisvesten naast onze wijk”, zo is te lezen op de petitiepagina.

“Binnen 24 uur worden wij geacht te reageren op de plannen van de gemeente om een kleine 500 asielzoekers te huisvesten nabij een kinderrijke buurt, zonder hierbij antwoorden te krijgen op vele vragen: hoeveel mensen moeten er worden opgevangen?; wat is de termijn/tijdelijke aard waar de gemeente over praat?; kunnen onze kinderen straks nog wel veilig sporten op het Glaspark?; kunnen onze kinderen straks nog wel veilig reizen naar en vanaf het Glaspark? en wat is de impact van een groep van circa 500 asielzoekers nabij een wijk met 5000 inwoners?”, zijn enkele van de vragen die bij de omwonenden leven. 

Ook zijn omwonenden benieuwd naar het antwoord op de vraag waarom er juist gekozen wordt voor deze locatie en willen zij weten of er nog andere serieuze opties zijn. Ook willen zij weten wat de samenstelling van de groep is die opgevangen dient te worden en wat instanties gaan doen om hen te behoeden voor de overlast die, volgens hen, nabij vele AZC’s in Nederland aan de orde van de dag is.

De petitie is dinsdag rond het middaguur al door ruim 360 mensen ondertekend.

Niets beslist
De gemeente Vijfheerenlanden benadrukt dat er nog niets is beslist rondom het vestigen van een eventueel AZC in de gemeente Vijfheerenlanden.  

“We bevinden ons nu in de ideeënfase. Omwonenden zijn persoonlijk geïnformeerd. Na de commissievergadering gaan we in regionaal verband alle ideeën bundelen en gaat de provincie Utrecht in gesprek met het COA en het Rijk. Als er meer duidelijk is, stellen we onze inwoners en ondernemers uiteraard op de hoogte”, zo laat wethouder Cees Taal weten.

De commissie Welzijn Onderwijs Sport (WOS) bespreekt het opinievoorstel op woensdag 20 januari. Deze digitale vergadering start om 20:00 uur. De vergadering is live te volgen via vijfheerenlanden.nl > Gemeenteraad > agenda raadsvergaderingen. 

Wethouder Cees Taal houdt op maandagochtend 25 januari een speciaal spreekuur voor inwoners. Wie naam en telefoonnummer achterlaat wordt door de wethouder teruggebeld. Ook is er een e-mailadres ingesteld voor vragen: infocoa@vijfheerenlanden.nl.

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier