Ontmoeting staat centraal bij Den Ouden Dijk in Herwijnen
Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Dittie van Zee overhandigt Jaap de Kock bij de Wadesteinsesteeg het 75e verenigingsblad.
• Dittie van Zee overhandigt Jaap de Kock bij de Wadesteinsesteeg het 75e verenigingsblad. (Foto: Aangeleverd)

Ontmoeting staat centraal bij Den Ouden Dijk in Herwijnen

  •   keer gelezen

HERWIJNEN • Historische Vereniging Den Ouden Dijk uit Herwijnen viert dit jaar haar 25-jarig bestaan. Vanwege de coronacrisis gebeurt dat veel minder grootscheeps dan aanvankelijk de bedoeling was.


“Hopelijk kunnen we later dit jaar nog wat moois organiseren”, zegt voorzitter Dittie van Zee-van Arendonk (59) die vanaf de oprichting bestuurslid is. 

De historische vereniging werd in in 1996 opgericht. Doel van Den Ouden Dijk is net als bij soortgelijke verenigingen om de kennis van de geschiedenis van Herwijnen en de streek te bevorderen. Aanleiding was volgens Dittie van Zee - om na de herindeling van 1986 waarbij Herwijnen deel ging uitmaken van Lingewaal - het karakter van het dorp te bewaren. 

“We waren bang dat dat verloren zou gaan. Samen met de verhalen die bij het dorp en de streek hoorden. De wereld veranderde, mensen die de verhalen van vroeger kenden leefden nog en die wilden we vastleggen. Een groepje mensen ging vervolgens aan de slag om een historische vereniging op te richten.”

600 leden
Het idee sloeg aan: al bij de oprichtingsvergadering meldden zich meer dan vijftig leden. Dat aantal steeg naar 600 en bleef constant. “Ooit hebben we de 650 aangetikt. Dat was ons hoogtepunt”, lacht Dittie van Zee. Volgens haar heeft de jubilerende vereniging een belangrijke sociale functie in het dorp.

“We houden gemiddeld drie activiteiten per jaar, waaronder de zomeravondwandeling. Voor dat avondje ‘buurten’ komen de mensen van heinde en verre naar Herwijnen. Het is net een reünie. Mensen vinden het leuk elkaar weer eens te zien en even bij te praten. Daar staan we ook om bekend: ‘bij Den Ouden Dijk kom je altijd bekenden tegen’, zeggen de mensen.” 

‘s Winters organiseert de vereniging regelmatig lezingen en ook hier staat – naast het informatieve gedeelte – gezelligheid en ontmoeting hoog in het vaandel. “De lezingen gaan over uiteenlopende onderwerpen, van de hondenkar tot voedselbereiding of het leven in de jaren zestig. Voor elk wat wils. ‘s Zomers organiseren we bijeenkomsten en wandelingen waarbij we het dorp laten zien. Inwoners stellen hun woning open voor bezichtiging. Het levert altijd weer gezellige avonden op.”

Oogstfeest
De afgelopen jaren groeiden met name de oogstfeesten uit tot ware hoogtepunten. Die feesten worden sinds 2009 om de drie jaar gehouden.

“Ze slaan enorm aan en trekken – afhankelijk van het weer – minimaal 1.500 belangstellenden. Er zijn demonstraties van oude ambachten en we betrekken er zoveel mogelijk inwoners en verenigingen bij, zoals de ruiter- en de muziekvereniging. Ook tijdens de oogstfeesten staat de ontmoeting centraal. Natuurlijk leeft er bij sommige bezoekers ook de ‘hang’ naar het verleden. Maar dat overheerst niet. De inwoners van deze streek zijn behoorlijk nuchter. Het gaat hen vooral om de gezelligheid.” 

Voor elk Oogstfeest probeert de organisatie een aansprekend thema te bedenken. “Zo proberen we het voor de bezoekers boeiend te houden en steeds iets nieuws te brengen. Anders ‘weten’ de mensen het na een paar keer wel.”

Verenigingsblad
Een andere activiteit is de uitgave van het verenigingsblad, gemaakt door en voor leden. Sinds de oprichting van de vereniging verschijnt dat drie keer per jaar.

“Het blad van deze maand is onze 75e uitgave. In alle nummers verzorgde Jaap de Kock de rubriek ‘De Kiek van toen’. Jaap was in 1996 een van de oprichters van de vereniging en maakte tot 2008 deel uit van het bestuur. Bij een bijzondere foto van vroeger beschrijft hij het achterliggende verhaal. De namen van de personen op de foto worden er zoveel mogelijk bij vermeld. En als Jaap het een keer niet weet, roept hij de hulp van de leden in en laat in de volgende ‘Kiek’ weten wat die oproep heeft opgeleverd.” 

Er waren plannen voor een ‘groots’ jubileum, maar ‘corona’ gooide roet in het eten. 

“Er verschijnt een jubileumboek en een extra uitgave van ons verenigingsblad en verder wachten we de ontwikkelingen af. In augustus zouden we ook ons Oogstfeest weer houden. Normaal starten we een jaar van tevoren al met de voorbereidingen, dus dat wordt nu heel lastig. Misschien kunnen we in het najaar nog iets leuks doen met elkaar.”

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier