Geld voor bouw kantine Leerdam Sport
Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Kontakt Mediapartners

Geld voor bouw kantine Leerdam Sport

  •   keer gelezen

LEERDAM • Als het aan B&W van Vijfheerenlanden ligt, krijgt voetbalvereniging Leerdam Sport ‘55 een half miljoen euro voor de bouw van een nieuwe kantine. Op donderdag 4 februari staat het voorstel op de raadsagenda.


In juni 2017 besloot de Leerdamse raad twee nieuwe sportparken in Leerdam te realiseren. Nadat de plannen om alle buitensportverenigingen op één locatie te huisvesten in schoonheid waren gestorven, koos de raad voor een alternatief. Glaspark Leerdam zou de thuishaven worden van voetbalvereniging LRC en Hockeyclub Leerdam, terwijl Leerdam Sport een nieuw sportpark zou krijgen op de bestaande locatie in wijk West.

De nieuwe thuisbasis van de rood-witten zou onderdeel worden van het stedenbouwkundig plan Broekgraaf. Voor het nieuwe sportcomplex van Leerdam Sport werd 2,45 miljoen euro beschikbaar gesteld. In dat bedrag zat 700.000 euro voor het kleed-/ clubgebouw. Dat geld was alleen bestemd voor ruimtes die met sport te maken hebben, niet voor de kantine. 

In januari 2018 sloten vereniging en gemeente een samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van een nieuw complex. Uitgangspunt was dat Leerdam Sport op dezelfde manier behandeld zou worden als de clubs op Glaspark Leerdam.

‘Gelijke monniken, gelijke kappen’
De aanleg van het complex van Leerdam Sport is in volle gang. Inmiddels heeft de architect een voorlopig ontwerp gemaakt voor het kleed-/ clubgebouw. Hierin is een kantine opgenomen van ongeveer 120 vierkante meter.

De bouw van het gebouw - inclusief kantine - is begroot op 1,2 miljoen, de realisatie van de kantine kost 500.000 euro. B&W stellen de raad voor dit bedrag beschikbaar te stellen. Aanleiding is het uitgangspunt ‘Gelijke monniken, gelijke kappen’. Dat hield ook in dat Leerdam Sport haar grond - velden en gebouwen waren eigendom van de club - heeft overgedragen aan de gemeente. 

Verder heeft de club meegewerkt aan het concept van een open sportpark met een multifunctioneel karakter én de realisering van het stedenbouwkundige plan. Bovendien heeft de gemeente het kleed-/ clubgebouw op het Glaspark - inclusief kantine - gebouwd. 

“Voor de kantine van het Glaspark heeft de raad van Leerdam een krediet beschikbaar gesteld, waar LRC en de Hockeyclub Leerdam een kostendekkende huurprijs voor betalen. Dit passen we nu ook toe bij Leerdam Sport”, aldus B&W. 

Mogelijk risico is dat de aanbesteding duurder uitpakt dan gepland, in dat geval moet gezocht worden naar bezuinigingen in het ontwerp. Een ander risico voor de gemeente is dat Leerdam Sport de huur van het gebouw niet kan betalen. Maar daar maken B&W zich geen zorgen over. 

Wel loopt de aanleg van het complex van Leerdam Sport achter bij het Glaspark. Hier hebben de rood-witten nadeel van, omdat nieuwe inwoners eerder geneigd zijn lid te worden van LRC dat over een splinternieuw sportpark beschikt. Maar: Leerdam Sport haalt die achterstand moeiteloos in, voorspellen B&W. 

“Leerdam Sport profiteert de komende jaren van de groei van Broekgraaf. De eerste pupillen uit de nieuwe wijk zijn al lid geworden.” Volgens B&W ziet de toekomst van de rood-witten er dan ook rooskleurig uit. “Er zijn geen zorgen dat ze op termijn de huur niet kunnen betalen.”

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier