‘Ook in Leerdam kun je zaken online of telefonisch bestellen’
Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; Anita Hoogeveen, Dineke Blok en Tinja van Zanten (v.l.n.r.) maken zich grote zorgen over de lockdown.&nbsp;</p>

• Anita Hoogeveen, Dineke Blok en Tinja van Zanten (v.l.n.r.) maken zich grote zorgen over de lockdown. 

(Foto: André Bijl)

‘Ook in Leerdam kun je zaken online of telefonisch bestellen’

  •   keer gelezen

LEERDAM • Het blijft een bizarre ervaring: een wandelingetje door het Leerdamse centrum. De straten zijn bijna uitgestorven. Hondenbezitters laten hun viervoeters uit en alleen bij de supermarkt en de bakker is er enige reuring.


De deuren van de andere winkels zitten potdicht. Hier en daar klinkt muziek, bijna overal brandt licht. “We blijven bezig, een beetje herinrichten”, zegt een ondernemer. 

“Dit is frustrerend”, zeggen Dineke Blok, eigenaar van Electroworld Leerdam aan de Vlietskant en haar overbuurvrouw Anita Hoogeveen van Hart for Her Leerdam. “We bedenken van alles, proberen creatief te zijn, maar we kunnen geen kant op met deze lockdown. Het vervelendste is dat we geen idee hebben wanneer dit stopt. Dit is de beroerdste tijd die we als ondernemers hebben meegemaakt.”

Strijdvaardig
Maar ze blijven strijdvaardig. Stil zitten, zit niet in hun bloed. Vandaar dat ze overleggen met burgemeester en wethouders, de publiciteit zoeken, actief zijn op sociale media en zichzelf, hun collega’s en het winkelend publiek scherp houden. Hun boodschap – in navolging van burgemeester Fröhlich: “Vergeet de lokale ondernemer niet, koop lokaal digitaal.”

Hun situatie verschilt op sommige punten, zoals elke ondernemer zijn eigen verhaal heeft. 

Anita Hoogeveen: “Hart for Her Leerdam is voor de tweede keer gesloten. Eerst dit voorjaar, nu weer. Voor de meeste ondernemers is dit een financiële ramp. Toen tijdens de eerste lockdown de winkels wél open waren, was hun omzet beduidend minder dan anders. Als Rutte op de televisie was geweest, bleven veel winkels dagenlang leeg. Mensen houden de hand op de knip. Er zijn nauwelijks vergaderingen, bijeenkomsten of feestjes, veel mensen werken thuis. Mensen stellen de aankoop van nieuwe kleding uit. En de horeca beleeft helemaal donkere tijden. Zelf ben ik heel dankbaar voor de steun van mijn trouwe leden.” 

Dineke Blok: “Wij hebben in de beginperiode goede zaken gedaan. Veel mensen knapten hun woningen op. Daar hebben wij de vruchten van geplukt. Maar toen kwam de tweede lockdown. De winkel moest op slot, en dat in de drukste maand van het jaar. Het magazijn stond vol voor de decemberverkoop. Een ongelooflijk spannende tijd brak aan. Af en toe schiet ik gewoon vol, wat een ellende. Gelukkig hebben we veel vaste klanten die ons goed weten te vinden. Ze bestellen via de telefoon of webshop. Het kan altijd erger.”

Positiviteit
Soms krijgt de irritatie de overhand. Bijvoorbeeld als ze zien hoeveel non-food artikelen - van overhemden tot home-trainers - bij supermarkten over de toonbank gaan. Of wanneer ze constateren dat de overheidssteun er op papier prachtig uitziet, maar in de praktijk vaak tegenvalt. Ook wijzen ze op de massale ‘viering’ van Black Friday in de grote steden die waarschijnlijk tot tal van besmettingen leidde, waar nu de middenstanders in kleinere steden de dupe van zijn.

“Wij kennen geen plaatselijke ondernemer die corona heeft. We worden in Leerdam gestraft voor dingen die elders gebeurd zijn. We besteden zoveel aandacht aan hygiëne, veel winkels zijn zo ruim opgezet. Waarom is het niet mogelijk klanten op afspraak te ontvangen? Dan kun je als ondernemer nog iets doen.” 

Maar de positiviteit overwint. ‘Steun elkaar, houd elkaar vast’, is hun boodschap. 

“Het is een ramp voor Vijfheerenlanden en Leerdam als horeca-ondernemers of andere middenstanders omvallen. Straks is corona achter de rug en wil iedereen weer gezellig gaan winkelen of naar een restaurant of bar. Hoe moet het verder als een serie ondernemers failliet gaat? Bij een bloeiende stad hoort een gezonde middenstand.” 

Bovendien wijzen beiden op het feit dat ondernemers zorgen voor werkgelegenheid en meebetalen aan de intocht van Sinterklaas, de feestverlichting en de bloemen in het centrum. Zodat ze de inwoners op het hart drukken om de plaatselijke (horeca)-ondernemers te steunen. 

“Heel veel mensen bestellen online. De pakketjes zijn niet aan te slepen, bussen rijden af en aan. Denk daarbij ook aan de plaatselijke ondernemers. Ook in Leerdam kun je zaken online of telefonisch bestellen. Koop daarom alsjeblieft lokaal.”

Horeca
“De horeca heeft het heel erg zwaar. Voor veel ondernemers is het vijf voor twaalf. Beter gezegd: een minuut voor twaalf. Velen staan op een kantelpunt: hoe lang kunnen we nog doorgaan?” Tinja van Zanten weet waar ze over spreekt. De nieuwe stadsmanager van Leerdam is al jaren actief als uitbaatster van ‘t Goeie Heertje aan de Fonteinstraat in Leerdam.

Waar restaurants en andere eetgelegenheden op allerlei creatieve manieren proberen via afhalen en bezorgen hun inkomsten nog een beetje op peil te houden, staat bij de ‘natte horeca’ het water aan de lippen. 

“We zijn ondernemers, dus we proberen van alles om het hoofd boven water te houden, maar eigenlijk weten we nu even niet hoe het verder moet”, zegt ze.

Dweilen met de kraan open
De tweede lockdown slaat hard toe bij de horeca. “Maar ook in de periode dat we open mochten, haalden de meeste zaken een omzet van hooguit 20 procent in vergelijking met anders.” In tegenstelling tot de ‘gewone’ horeca hebben de ondernemers in Leerdam die vallen onder de ‘natte’ horeca nauwelijks of geen middelen om inkomsten te genereren.

“Iedereen verzint van alles, maar het blijft gewoon heel zwaar. Mensen proberen hun pand te verhuren of een ‘Pop-up Store’ te beginnen, maar dat valt in deze tijd allemaal niet mee.”

Veel ondernemers nemen tijdelijk een andere baan en gaan elders aan de slag, maar dat levert onvoldoende geld op om de doorlopende kosten te dekken. “Iedereen doet wat hij of zij kan, maar het is dweilen met de kraan open. De nood is bij veel horeca-ondernemers hoog. Iedereen probeert geld bij elkaar te harken tot dit voorbij is.” 

Dat nu nog volkomen onduidelijk is wanneer deze crisis achter de rug is en alles weer een beetje ‘normaal’ wordt, verergert de situatie. “De Leerdamse horeca-ondernemers zitten al heel lang in het vak, sommigen al 25 jaar, maar ze dreigen nu alles kwijt te raken. De spaarpotjes zijn leeg. Met name de ‘natte’ horecaondernemers staan voor de vraag: ‘gaan we nog door of stoppen we ermee’? We hebben veel contact en spreken elkaar moed in, maar iedereen is daarmee bezig. Wanneer komt het kantelpunt dat je gewoon moet stoppen? Sommigen hebben dat punt eigenlijk al bereikt. Ondernemers zien met tranen in de ogen dat hun levenswerk verwoest wordt. Iedereen voelt het mes op de keel en hoopt op de vaccins, misschien bieden die nog uitkomst.” 

Tinja van Zanten hoopt straks ‘gewoon’ door te kunnen gaan met ‘t Goeie Heertje. “We houden de moed erin. Maar we weten nu al dat we het anders aan gaan pakken. We zoeken nieuwe wegen, je moet wat achter de hand hebben voor het geval zich weer zo’n crisis voordoet.” 

Op www.thuisuiteteninleerdam.nl staan alle horeca-ondernemers, www.stadshartleerdam.nl laat de winkels in de binnenstad zien met de mogelijkheden daar te kopen.

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier