Verloop jaarwisseling Beesd 'meer dan vervelend'
Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: ©123RF.COM

Verloop jaarwisseling Beesd 'meer dan vervelend'

  •   keer gelezen

WEST BETUWE • Namens Dorpsbelangen West Betuwe heeft raadslid Léon van Dun artikel 50 vragen gesteld naar aanleiding van diverse gebeurtenissen tijdens de jaarwisseling en de reactie van burgemeester Servaas Stoop daarop.


Omdat woorden er toe doen, zo staat er te lezen boven de vragen die Dorpsbelangen West Betuwe instuurde. 

"Vervelend! Zo benoemt de burgemeester de gebeurtenissen in Beesd tijdens de nieuwjaarsnacht. Volgens Wikipedia zijn synoniemen hiervan; saai, irritant, onprettig en niet boeiend. Dat is wel zeer soft uitgedrukt door onze burgemeester. Want dit was toch wel wat meer dan vervelend", schrijft Léon van Dun. Is de tolerantiegrens inmiddels zo hoog, dat dit gedrag 'saai, irritant, onprettig en niet boeiend' genoemd wordt, zo vraagt het raadslid zich af. Volgens hem wordt hiermee de indruk gewekt dat dit ook volgende jaren geaccepteerd wordt. 

"Bewoners rondom het Dorpsplein in Beesd hebben zich zeer onveilig gevoeld. Er is schade aan eigendommen, ook bij winkeliers." 

Op het Dorpsplein in Beesd is het tot zaterdag nog een grote troep geweest na de nacht van oud en nieuw waar zwaar vuurwerk tot ontploffing is gebracht. 

Zelf opruimen
"De burgemeester heeft zich op sociale media uitgelaten dat hij niet van plan is om er iets aan te doen", zo zegt Van Dun.

"'Laten zij die de bende veroorzaakt hebben nu ook de moeite nemen om de zooi op te ruimen'. Maar we weten allemaal dat zoiets helaas niet gaat gebeuren. Inwoners voelen zich door de reactie van de burgemeester in de steek gelaten", volgens Van Dun. 

"Omdat woorden ertoe doen, dat hebben wij de afgelopen week uit Amerika geleerd. De plaatselijke Oranjevereniging (geen daders) heeft op zaterdag 9 januari de rotzooi zelf maar opgeruimd, maar moet dit als bedrijfsafval laten afvoeren en de kosten hiervoor zelf dragen. Ook in andere kernen is veel overlast geweest, zoals Waardenburg waar de ME aan te pas moest komen en in Herwijnen waar de brandweer moest blussen."

Overigens heeft de burgemeester bij Omroep Gelderland zijn uitspraak toegelicht.

Vragen
Dorpsbelangen West Betuwe wil onder andere weten of er politie naar het Dorpsplein in Beesd is geweest, of bekend is wie verantwoordelijk is voor de ongeregeldheden en of de schade verhaald kan worden op deze personen. Verder is de fractie benieuwd waarom er niet voor een complete afsluiting van het Dorpsplein in Beesd is gekozen, zoals de voorgaande jaren.

Ook wil Van Dun namens zijn fractie weten of de gemeente aan de Oranjevereniging de schade voor de afvoerkosten gaat vergoeden en of de gemeente op zeer korte termijn de kapotte verkeersborden, bloembakken gaat herstellen. 

Ook is men benieuwd of het afval in Waardenburg en Herwijnen ook zo lang blijft liggen en of inwoners dat ook zelf moeten opruimen.

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier