Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; Een jong kind uit het Gambiase Fajare</p>

• Een jong kind uit het Gambiase Fajare

(Foto: Aangeleverd)

Herwijnen komt in actie voor Gambia

  •   keer gelezen

HERWIJNEN • Een groep van ongeveer twintig jongeren uit Herwijnen wil deze of komende zomer op werkvakantie naar Fajare in Gambia om mee te bouwen een school.


Het project wordt ondersteund vanuit beide kerken in het dorp.

De jongeren zijn al volop bezig met de voorbereiding. Het geld dat ze inzamelen met diverse ludieke acties wordt gebruikt voor het project. De reis- en verblijfkosten daarvoor betalen ze echter zelf.

Straat- en buurtkinderen
De school in Fajara is in 2010 begonnen met opvang en onderwijs aan straatkinderen, maar er krijgen nu ook buurtkinderen les. Daarnaast is er een jongerencentrum waar diverse activiteiten worden georganiseerd, zoals jongerenclubs, filmavonden, evangelisatieacties, ziekenhuisbezoeken, kleding- en voedseldistributies en het bezoeken van gevangenen.

De school is nu veel te klein en daardoor zijn er kinderen die niet naar school kunnen. “Wij willen ons inzetten om hen aan een school en daarmee aan een goede toekomst te helpen”, schrijven de jongeren op de website van de kerk. “Ook gaan we de kinderen een leuke tijd bezorgen met spelletjes en creatieve activiteiten. Want wat is nu mooier dan de glimlach van een kind? Met positieve aandacht voor de lokale bevolking willen we proberen hen tot zegen te zijn.” 

De jongeren hebben hun missie verwoord met 4 D’s: ‘Droom van een betere wereld, maar besef dat die bij jezelf begint. Durf je luxe leventje los te laten en je in te zetten voor een ander. Doe wat je hart je ingeeft en kom in actie. Deel van je rijkdom en geef ook iets van jezelf.”

Stichting
Het project is ondergebracht onder de vleugels van de kerkelijke stichting 1 Kronieken 29:14b opgericht. De doelstelling van de stichting staat verwoord in het gelijknamige Bijbelgedeelte: ‘Alles is van U afkomstig en wat wij U schenken komt uit Uw hand.’

De stichting ondersteunt christelijke instellingen en personen die gericht zijn op het verstrekken van gezondheidszorg, gevangenenzorg, kleding, onderwijs, voedsel, water en onderdak aan hulpbehoevenden alsmede het ondersteunen van (verdrukte) christenen en vluchtelingen.

Thuis uit eten
Afgelopen woensdag werd voor de leden van de kerk en andere geïnteresseerden een gezellige avond ‘thuis uit eten’ georganiseerd. Er konden maaltijden worden besteld, zoals hutspot met hachée, boerenkool met worst, aardappels, boerenkool en een gehaktbal en bami. Daar werd massaal gebruik van gemaakt.

De maaltijden konden worden opgehaald bij de Gereformeerde Kerk of ze werden thuisbezorgd. Iedereen mocht zelf bepalen hoeveel geld men over had voor de maaltijd. Dat bleek ook nu een geslaagde methode. “Gemiddeld werd 15 euro per maaltijd gedoneerd”, zegt Aart van Noord, die betrokken is bij de organisatie.

‘s Avonds was er vanuit de kerk een YouTube-livestream om op afstand samen te kunnen eten. De dominee van de Gereformeerde Kerk opende met gebed en gaf vervolgens uitleg over het project. Daarna volgde een afwisselend en gezellig programma met live muziek, prijsuitreikingen, bingo en verlotingen. In totaal bekeken zo’n 200 mensen uit Herwijnen naar één van de livestreams. Uiteindelijk werd een bedrag van 3000 euro opgehaald. “Dat was meer dan waar we op hadden gehoopt”, zegt Van Noord.

Klussendienst
Het streven is om dit jaar met allerlei acties zo’n 20.000 euro op te halen. De jongeren hebben onder andere een klussendienst opgezet. Ze zijn in te huren voor kleine werkzaamheden. Bijvoorbeeld in de bouw of in de tuin. Maar ze komen ook graag langs om schoon te maken of om de computerproblemen te verhelpen.

Donaties voor het Gambia-project kunnen worden overgemaakt op het rekeningnummer NL 25 RABO 0360 2018 30 t.n.v. Stichting 1 Kronieken 29:14B.

Meer informatie via gambiaherwijnen@gmail.com

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier