Bob Hagg uit Vianen: ‘Wat je geeft, krijg je terug’
Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; Bob Hagg: &quot;Dit jaar heeft ons geleerd dat we moeten genieten van wat we hebben.&quot;</p>

• Bob Hagg: "Dit jaar heeft ons geleerd dat we moeten genieten van wat we hebben."

(Foto: Sprankelend lifestyle fotografie - Vera Wind-van der Werff)

Bob Hagg uit Vianen: ‘Wat je geeft, krijg je terug’

  •   keer gelezen

VIANEN • Dankbaarheid. Dat is voor Bob Hagg de grote les van 2020. Vianen omarmde zijn S.O.E.B-initiatief en liet hem zien: wat je geeft, krijg je terug.


“Mijn zoontje vond het nogal bijzonder dat wij iedere keer maar weer cadeautjes en verrassingen kregen van mensen. Dat is het ook. Ik kon hem zo leren dat je terugkrijgt wat je geeft. Dit jaar heeft ons geleerd dat we moeten genieten van wat we hebben. Zelfs de kleinste dingen zoals een pot soep kunnen blijdschap brengen. Dat vind ik fantastisch”, kijkt Bob terug.

Begin dit jaar werkte hij nog als freelance barista en zelfstandig werkend kok. Daarnaast verkocht hij onder de naam S.O.E.B. soepen van groenten die in de prullenbak dreigden te belanden. Door corona kwam hij thuis te zitten. “Je kunt dan afwachten en met je handen in het haar piekeren, of je maakt je nuttig. Ik koos voor het laatste.”

Hij riep op Facebook op om overgebleven groente en fruit bij hem te brengen. Hier maakte Bob S.O.E.B van die hij doneerde aan mensen die het nodig hadden. 

“Vianen heeft mijn initiatief omarmd. In het begin kwam er net genoeg groente binnen om een pan te maken. Tot de avond dat de horeca moest sluiten. De deurbel ging en daar stond Maykel Heerkens van Mama Mia met zijn volledige voorraad. Een paar dagen later stond hij weer voor de deur, dit keer met 750 kilo groenten en fruit. Dat was het hoogtepunt van het jaar voor mij. Het was heel dubbel, ik voelde met Maykel mee, maar was zó blij met zijn gift. Op dat moment kreeg mijn initiatief voor het eerst een grote vorm.”

Bob verkaste van de keuken van het Oosterlicht College naar de keuken van Van der Valk. Er waren dagen bij dat hij 300 liter soep maakte. Van ’s ochtends 8:00 uur tot middernacht was hij ermee bezig. Groenten snijden, koken, alle potten met de hand vullen, dicht draaien en stickeren. Buurvrouw Pauline sprong bij om de logistiek achter de S.O.E.B-donaties te regelen en er stonden vrijwilligers op die de S.O.E.B wilde bezorgen.

Hart in Aktie
“Ik wilde zoveel mogelijk mensen bereiken, dus ik maakte veel herrie op social media. Zo kreeg ik aandacht van Radio 538, Gerard Ekdom, Het Kontakt, De Telegraaf, het AD. Met als klap op de vuurpijl Wendy van Dijk van Hart in Aktie die op de stoep stond met 1000 kilo groenten. Ik verkeerde toen echt in een bepaalde rush. Ik was sprakeloos.”

De periode van maart tot juni 2020 beschrijft Bob als ‘knallen’. “Het was voor mijn gezin niet altijd makkelijk, omdat ik helemaal in het initiatief werd gezogen. Maar ze zijn ook apetrots op mij. Ze omarmden het avontuur met mij voor de volle honderd procent. We hebben 5000 liter soep weg kunnen geven en daar kijken we met plezier op terug.”

In de zomer is het S.O.E.B-initiatief stilletjes verwaterd. De hype was over, het normale leven leek weer een beetje terug te keren en met de zomerse temperaturen was er weinig behoefte aan soep. Bob werkte nog wel aan commerciële vermarkting van zijn soepen, maar ook hierin had hij het seizoen tegen.

Keurmeester
Daarom heeft hij inmiddels een vaste baan gevonden als keurmeester agf.

“Het was moeilijk om te stoppen, maar we hebben als gezin financiële stabiliteit nodig. Als keurmeester voel ik me als een kind in de snoepwinkel. Normaal verwerk ik de groenten in de soep, nu heb ik ze in mijn handen om ze te keuren voordat ze de winkel in mogen. Bij mij gaan de rateltjes meteen draaien, al keurend bedenk ik allerlei recepten.”

Huilen om soep
Bob kijkt met grote dankbaarheid terug op dit jaar. “Vanwege de hulp en de steun die ik kreeg vanuit mijn gezin en de vrijwilligers, en omdat het is gelukt om mensen dichter bij elkaar te brengen met S.O.E.B. Het raakte mensen echt als we een pot soep kwamen brengen. Je zou zeggen, wie huilt er nou om een pot soep? Maar het gaat niet om de soep, het is de boodschap erachter. Dat je die pot krijgt omdat je vader of moeder of je dochter of kleinzoon aan je dacht en jou graag iets wilde geven.”

“Het was dus veel meer dan soep. Soms waren de verhalen ook heftig. We hebben bij een gezin waarvan de moeder op de IC lag wel een keer of zes soep mogen brengen. Dat hakt er emotioneel in. De bedankjes waren hartverwarmend. Bloemen, tekeningen, bonbons, appeltaart; we werden iedere keer verrast. We hebben mensen écht blij kunnen maken, dat is fantastisch en daar ben ik heel dankbaar voor.”

Het S.O.E.B-initiatief is gestopt, maar S.O.E.B. gaat door! Binnenkort gaat Bob weer de keuken in om de lekkerste soep van overgebleven groenten te maken. Via social media maakt hij de soep van de week bekend.

Kijk ook eens op www.soebbybob.nl.

Marijke Verhoef
Coördinator Het Kontakt Media (Special Products) en redacteur van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Marijke_Verhoef op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier