Kerken in Leerdam en Vianen terughoudend met Kerst
Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: nl.123rf.com

Kerken in Leerdam en Vianen terughoudend met Kerst

  •   keer gelezen

LEERDAM/ VIANEN • Veel kerken in de regio stellen zich terughoudend op als het gaat om de diensten rond Kerst. ‘De boodschap blijft hetzelfde. Kerst biedt perspectief’.


Na de toespraak van minister-president Mark Rutte heeft Kerk aan de Linge in Leerdam zich gebogen over de vraag of de bijeenkomsten geheel digitaal gehouden moesten worden, vertelt scriba Bart Bruggeman. 

“Maar we doen met Kerst hetzelfde als wat we de afgelopen maanden deden: met maximaal dertig personen naar de kerk. We hebben dat goed geregeld en denken dat we dat veilig kunnen doen.” 

De Top 2000 kerkdienst wordt digitaal uitgevoerd, terwijl in de Kerstnachtdienst het aantal kerkgangers beperkt wordt tot twintig, omdat er dan meer mensen van de organisatie aanwezig zijn. 

Elkaar missen
“Daarnaast doen we in onze nieuwsbrief de oproep om tot 19 januari zoveel mogelijk thuis te blijven en de diensten digitaal te volgen. Verder blijft de kerk dicht, er vinden rond Kerst geen extra activiteiten plaats.”

Bruggeman laat weten dat met Kerst alleenstaanden voorrang krijgen. “We hebben kerkgangers die samen komen gevraagd zich pas op de dag voor Kerst in te schrijven en alleenstaanden eerst de kans te geven.” 

Bruggeman benadrukt dat juist in deze tijd de warmte en saamhorigheid van het kerk-zijn wordt gemist. “Je kunt de diensten prima digitaal volgen. Maar mensen missen de ontmoeting met elkaar. Ze verlangen ernaar om samen te komen en na afloop gezamenlijk koffie te drinken.” 

Maar: ook dit jaar viert Kerk aan de Linge voluit Kerst. “Het verhaal verandert niet en biedt ook in deze tijd hoop en perspectief.”

Geen uitzonderingspositie
De PKN in Vianen kiest ervoor om de diensten online uit te zenden via www.pkn-vianen/kerktelevisie.

“Tot nu toe gingen we uit van dertig kerkgangers, na de toespraak van minister-president Rutte hebben we dat aangepast. We hebben als kerk een maatschappelijke verantwoordelijkheid en willen geen uitzonderingspositie innemen. Er is zoveel ellende bij de middenstand en andere sectoren dat we het geen optie vinden om gewoon samen te komen”, vertelt scriba Marjan Versluijs. 

Andere kerkelijke activiteiten werden al eerder geschrapt. 

De scriba betreurt de gang van zaken: “We vinden het verschrikkelijk. We hebben nog overwogen om met Kerst de alleenstaanden uit te nodigen, maar de meerderheid van de kerkenraad was daar niet voor. Zeker voor ouderen en alleenstaanden is dit dramatisch. Mensen missen elkaar. Met dertig mensen naar de kerk was al een beperking, nu komen we helemaal niet samen. Het is zo anders dan waar je als kerk voor staat. Ik hoop dat de Kerstboodschap toch nog een beetje licht brengt in deze donkere tijd.”

Pijn in het hart
De hervormde wijkgemeenten West en Centrum-Oost in Leerdam komen samen met dertig personen.

“We vinden de waarde van de kerkdienst zo groot dat we besloten hebben daar mee door te gaan”, zegt scriba Hans Verhoeven van Centrum-Oost. Wel is er een extra kerkdienst geschrapt, omdat er te weinig tijd tussen de bijeenkomsten zat. “Dat vonden we niet verantwoord.” 

Ook bij deze wijkgemeenten zijn andere activiteiten geschrapt en blijven de kerken rond Kerst grotendeels dicht. “Na de toespraak van Rutte hebben we een verdere versobering doorgevoerd. Alleen het Kerstfeest van de kinderen gaat door, maar met een zeer beperkt aantal ouders.” 

Hans Verhoeven vindt het moeilijk om zo Kerst te vieren. “We doen het met pijn in het hart. Normaal gesproken is dit een periode van verbondenheid en warmte. Nu is alles zo anders. Maar de wetenschap dat we toch Kerst mogen vieren, zorgt voor dankbaarheid. Jezus is naar de aarde gekomen voor verloren mensen. Dat is het hart van Kerst en die boodschap blijft ook in deze tijd recht overeind.”

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier