Crowdfunding gestart tegen komst radar in Herwijnen
Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Op deze plek wil Defensie de nieuwe radartoren bouwen.
• Op deze plek wil Defensie de nieuwe radartoren bouwen. (Foto: André Bijl)

Crowdfunding gestart tegen komst radar in Herwijnen

  •   keer gelezen

HERWIJNEN • De teller staat inmiddels op bijna 5000 euro voor de Crowdfundactie die Stichting ‘Niet nog een radar in Herwijnen’ op 1 december startte. Het streven is om 25.000 euro op te halen.


Het geld wordt ingezameld om een eventueel beroep bij de Raad van State te kunnen betalen. Mocht er namelijk ingestemd worden met het plan om de radar in Herwijnen te plaatsen, dan is dat nog de enige mogelijkheid voor de inwoners van Herwijnen om plaatsing van de radar tegen te houden.

De kans dat de nieuwe Defensieradar daadwerkelijk in Herwijnen zal komen, lijkt sinds maandag iets kleiner geworden. CDA, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA eisen in een motie namelijk dat Defensie nog eens heel goed kijkt of de radar niet op een andere, meer afgelegen plek, kan komen. 

De motie wordt dinsdag in de kamer behandeld.

Bezwaar
Het grootste bezwaar van de stichting ‘Niet nog een radar in Herwijnen’ is dat de nieuwe radar permanente krachtige straling gaat uitzenden zonder dat duidelijk is welke gevolgen dit gaat hebben. In de eerste plaats voor de gezondheid en het welzijn van mensen in de directe omgeving. Maar ook voor landbouwbedrijven, vee en andere dieren, de natuur en allerhande apparatuur.

“Wij zijn op zich niet tegen een radar als die noodzakelijke is om de veiligheid van Nederland te waarborgen. Maar we vinden dat zo’n installatie thuishoort op een plek waar de risico’s het kleinst zijn. Een plek met zo min mogelijk omwonenden. En dus niet op 900 meter van onze bebouwde kom.”

Als de radar niet in Herwijnen komt, zijn er drie andere opties volgens Defensie: Nieuwpoort, Goudriaan of Meerkerk. Volgens staatssecretaris Barbara Visser ongeschikt, met name omdat ook hier weerstand is en een nieuwe procedure anderhalf tot twee jaar vertraging oplevert.

De gemeente Molenlanden en Vijfheerenlanden hebben al aangegeven niet te zullen meewerken aan de plaatsing van de radar in de genoemde alternatieve plaatsen. 

Meer informatie, ook over het doen van een donatie, is te vinden op: www.nietnogeenradar.nl/.

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier