Quilt Leerdamse Rieteke Hoogendoorn geselecteerd voor expositie Amsterdam
Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>• Rieteke Hoogendoorn aan het werk in haar atelier naast de garenkast van het merk Ketting.</p>

• Rieteke Hoogendoorn aan het werk in haar atelier naast de garenkast van het merk Ketting.

(Foto: Levien Vermeer)

Quilt Leerdamse Rieteke Hoogendoorn geselecteerd voor expositie Amsterdam

  •   keer gelezen

LEERDAM • Rieteke Hoogendoorn (65) uit Leerdam gaf voordat Covid-19 uitbrak, wekelijks workshops quilten in haar lichte en ruime atelier.


Inmiddels ontvangt ze in haar atelier weer voorzichtig een paar cursisten per keer. Er staat een houten garenkast van het merk Ketting. 

“Die komt uit een handwerkwinkel vandaan. Ik geniet er iedere dag van.” Een oude meetlat van de markt hangt er ook, en er staan Franse garendoosjes. Rieteke maakte haar eerste eigen quilt in 1991. Dat was in de tijd dat quilten weer een beetje opkwam in Nederland, zegt ze. 

“En toen had het quilten me te pakken. Het ligt je of niet, en zo ja, dan kom je er niet meer los van.”

Symboliek
Ze vindt het belangrijk in elke quilt iets mee te geven over Gods liefde, dus ze verwerkt er altijd symboliek in. Ze maakt veel in opdracht, voor particulieren, kerken en instellingen, zoals wand- en kanselkleden. Herinneringsquilts vormen een apart genre, vertelt ze.

“Voor een levenloos geboren kindje bijvoorbeeld, waarin ik een met de echofoto bedrukte stof gebruik, of voor een overleden partner met stukjes van zijn stropdassen en andere kledingstukken.”

Nieuwe aarde
Eind maart dit jaar zag Rieteke de oproep waarbij kunstenaars werden uitgenodigd te reageren op de ontregeling van ons dagelijks leven door Covid-19. De titel ‘Nieuwe Aarde: verbeeld je visioen’ heeft ze abstract geïnterpreteerd op basis van de Bijbeltekst uit Openbaringen 21 over de belofte van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde.

Haar quilt hangt nu als één van de twaalf geselecteerde kunstwerken uit bijna 300 inzendingen in de Westerkerk in Amsterdam, en daar is ze best een beetje trots op.

“Als autodidact en amateur hangt mijn werk nu tussen dat van professionele kunstenaars, dat vind ik best bijzonder.” 

Ze maakte de quilt voor de expositie in twee maanden. “Ik doe alles helemaal met de hand, op de traditionele manier, dus met een voor- en achterkant en een tussenlaag. Voor de tegenwoordige art quilts is de benadering heel vrij. Of er echt regels zijn durf ik niet te zeggen. Er worden soms ook andere materialen in verwerkt.”

Figuratief
De meeste mensen die haar een opdracht geven kiezen voor de figuratieve vorm. “Figuratief werk is veel herkenbaarder, maar ik vind de abstracte werkvorm spannender.” Ze krijgt het steeds drukker en heeft zich zelfs bij de kamer van Koophandel ingeschreven met ‘Quiltkapel’ om haar activiteiten in onder te brengen.

“Hoe mijn man het vindt? Hij zei pas ‘Eerst was jij de vrouw van, nu ben ik de man van’. Door mijn glas-in-lood quilts kreeg hij interesse voor het echte glaswerk, en hij heeft nu een nieuwe hobby.”

De expositie ‘Nieuwe Aarde, 12 visioenen’ is nog te zien tot en met 16 december. Gratis entree, reserveren verplicht. Maandag tot en met zaterdag te bezoeken van 10:00 tot 15:00 uur in de Westerkerk aan de Prinsengracht 279 in Amsterdam.

Meer informatie: www.quiltkapel.nl en www.nieuweaarde.nu.

door Levien Vermeer

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier