Bart Bruggeman: bestuurder in hart en nieren
Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; Bart Bruggeman is de nieuwe voorzitter van de Stichting Samen voor Syndion.</p>

• Bart Bruggeman is de nieuwe voorzitter van de Stichting Samen voor Syndion.

(Foto: Mimi van Rossem)

Bart Bruggeman: bestuurder in hart en nieren

  •   keer gelezen

LEERDAM • ‘Het onmogelijke mogelijk maken’. Dat is waar oud wethouder Bart Bruggeman zich graag voor inzet.


En of het nu is om mensen, die in Bangladesh in de kledingindustrie werken te helpen naar een betere toekomst, als leerkracht op school of als wethouder Werk en Inkomen van Leerdam, als een rode draad loopt in het leven van Bruggeman het dienstbaar zijn aan de medemensen.

Na zijn pensionering zit Bruggeman dan ook niet stil. Hij blijft zich met veel enthousiasme inzetten voor projecten die het maatschappelijk belang dienen. Naast al het bestuurswerk dat hij doet bij het CDA, de Voedselbank Vijfheerenlanden/ Leerdam, de kinderboerderij Hestia’s Hof, RODAG een reizigersbelangenorganisatie die de belangen behartigt van reizigers van jong tot oud in de streek Alblasserwaard, Dordrecht en Gorinchem en voorlichting geeft aan bezoekers in de Glasblazerij, is hij sinds een paar maanden ook voorzitter van de Stichting Samen voor Syndion. 

Deze stichting benadert bedrijven en particulieren in het werkgebied van Syndion met de vraag of zij een steentje bij willen dragen aan projecten en activiteiten voor cliënten van Syndion, die niet via de reguliere middelen gefinancierd kunnen worden. Zo hebben vrienden van de Stichting onlangs nog een overkapping bij Syndion aan de Asterstraat in Leerdam en een kaarsenvet smeltketel aan de Syndion in Gorinchem kunnen schenken.

Zinvolle tijdsbesteding
Bruggeman over zijn nieuwe bestuurdersrol: “Toen ik met pensioen ging wilde ik leuk en zinvol vrijwilligerswerk gaan doen. Dus toen ik in het voorjaar door bestuurslid Aart-Jan ’t Lam benaderd werd met de vraag of ik de voorzittersrol van Gert Krijgsman, die ruim twaalf jaar verschillende bestuurdersrollen bij Syndion heeft vervuld, wilde overnemen hoefde ik niet lang na te denken. Deze rol ligt mij wel. Samen met alle bestuursleden zet ik mij graag in voor de medemensen met een beperking.”

“We hebben de taak op ons genomen om fondsen te werven en zo voor middelen te zorgen om aanvullend op de zorg die cliënten krijgen, zaken te kunnen realiseren die de kwaliteit van hun leven bevorderen. Ik ga graag met bedrijven in gesprek om te vragen of zij willen meewerken aan onze maatschappelijke doelen en daar hun naam aan willen verbinden. Dit kan zijn door een eenmalig een financiële bijdrage te schenken, materiaal te verstrekken en hand- en spandiensten te verlenen, of apparatuur te schenken waarmee de gehandicapten op de dagbesteding van Syndion aan de slag kunnen.”

Geld voor iets extra’s
“Want sinds 2015, toen de overheid grote veranderingen heeft doorgevoerd in de wet– en regelgeving en financiering van de gehandicaptenzorg, kunnen stichtingen zoals Syndion wel rondkomen, maar is er geen geld voor iets extra’s.”

“Terwijl extra zaken als een overkapping, een locnaaimachine of een kaarsenvet smeltketel die recent aan Syndion zijn geschonken soms hoog op het wensenlijstje staan. Als je dan de blije gezichten van de mensen ziet die er mee gaan werken dan weet je waar je het voor doet. Wij nodigen daarom ook altijd de donateurs uit bij de overhandigen aanwezig te zijn. Dan kunnen zij zelf zien wat hun bijdrage voor de gehandicapte medemens betekent.”

Syndion biedt sinds 1967 uiteenlopende vormen van ondersteuning aan volwassenen en kinderen met een beperking. Niet alle zaken die bij een goede kwaliteit van leven horen kunnen nog vanuit zorgbudgetten worden gefinancierd. Daarom is in oktober 2018 de Stichting Samen voor Syndion opgericht om naast familie en vrienden van cliënten ook bedrijven te enthousiasmeren een maatschappelijke bijdrage te leveren aan de participatiesamenleving.

Mimi van Rossum,
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @HerminevanRosse op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier