Samen Eten Project Pauluskerk: ‘We blijven hoop houden’
Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; De banner hangt nog op de zijgevel en daar put de organisatie hoop uit.</p>

• De banner hangt nog op de zijgevel en daar put de organisatie hoop uit.

(Foto: Mimi van Rossem)

Samen Eten Project Pauluskerk: ‘We blijven hoop houden’

  •   keer gelezen

LEERDAM • Met de uitbraak van het coronavirus kwam er in maart een abrupt einde aan het Samen eten Project van de Pauluskerk. Maar de organisatie denkt inmiddels voorzichtig na over opstarten in 2021.


De banner van het Samen Eten Project hangt nog op de zijgevel van de hervormde Pauluskerk aan het Europaplein in Leerdam. Ook dit eetproject moest in maart na het uitbreken van de corona stoppen. Een moeilijke beslissing voor de organisatoren, maar gezien de leeftijd van de mensen die iedere week kwamen eten moesten zij dit besluit wel nemen. 

De organisatie hoopt dat zij in januari weer voorzichtig kan opstarten met de gezamenlijke maaltijden waar wekelijks ruim negentig personen aan tafel zitten.

Coördinatoren van het Eetproject zijn Gerrit van Essen en Dijo van der Hek. Zij vertellen over dit besluit het volgende: “De banner hangt er nog, dus we komen terug. Deze banner is onze teken van hoop. Want iets moois komt altijd terug.”

Van der Hek: “Het heeft zeker een grote impact gehad voor de ruim negentig deelnemers die iedere dinsdag kwamen eten. Tel daarnaast nog de 15 vrijwilligers die iedere week met veel enthousiasme in de keuken aan de slag zijn om de maaltijden te bereiden, de tafels dekken of de gasten thuis ophalen dan heb je het al gauw over ruim honderd mensen. We moesten wel stoppen, omdat het overgrote deel van de mensen die bij ons komen eten op leeftijd zijn. We vinden het heel jammer maar iedereen begrijpt het wel.”

Iets doen
“We hebben geprobeerd zoveel mogelijk mensen te benaderen en gevraagd of zij op een andere manier hulp nodig hebben. Want onder onze gasten zijn toch veel oudere mensen en mensen die veel alleen zitten, dus je wilt toch iets voor hen doen. Maar blijkbaar heeft iedereen een goed netwerk want we hoefden geen honden uit te laten of boodschappen te doen.”

“We weten dat in de eerste golf veel mensen geholpen zijn door de kinderen en buren.

Verder denk ik dat er in Leerdam een zodanig stevig netwerk is dat mensen elkaar sowieso wel helpen. We hebben niet gemerkt dat er mensen zijn die hierdoor in de problemen kwamen.”

Opstarten
Van Essen: “En zolang de banner er hangt houden wij hoop dat we in januari weer voorzichtig kunnen opstarten. Want net als zoveel activiteiten moesten wij ook half maart stoppen vanwege de corona-uitbraak. Dit omdat de gasten die wekelijks komen eten al behoorlijk op leeftijd zijn en omdat er maar dertig personen tegelijk aanwezig mochten zijn.”

Van der Hek: “We hebben er nog wel aan gedacht over wat we dan konden doen voor de mensen, maar kwamen er al snel achter dat we heel beperkt waren in onze mogelijkheden. Je kunt op dit moment niet met vier verschillende mensen in een auto, of met negentig mensen in de zijzaal van de kerk zitten.”

Van Essen vult aan: “Om te zien wat nog wel mogelijk was hebben we nog wel een proefopstelling van de tafels en stoelen gemaakt. Met inachtneming van de anderhalve meter ruimte die voorgeschreven werd zouden we dertig mensen per week mogen ontvangen. Maar hoe? Wie wel en wie niet?”

Ontwikkelingen
“We gaan overigens definitief niet stoppen. Zodra het veilig kan, zullen we het Samen Eten weer opstarten. Het hoe en wat zit wel in ons achterhoofd, maar we moeten kijken naar de ontwikkelingen.”

De heren vertellen verder dat de meeste deelnemers van het Samen Eten echt voor de gezelligheid komen, maar het soms ook voor iemand de enige warme maaltijd per week is omdat mensen niet voor zichzelf willen of kunnen koken.

Ook kunnen zij nu nog niet overzien hoe het er straks uit gaat zien. Zijn er straks nog wel genoeg vrijwilligers en komt iedereen nog wel? De organisatoren hebben goede hoop dat alles goed komt.

Mimi van Rossum,
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @HerminevanRosse op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier