Honderdvijftig karpers in de Linge uitgezet
Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Bram Jakobs van FMN met één van de karpers.
• Bram Jakobs van FMN met één van de karpers.

Honderdvijftig karpers in de Linge uitgezet

  •   keer gelezen

LEERDAM • Honderdvijftig schubkarpers zijn vorige week in de Linge uitgezet. Dit zijn karpers van zo’n twee tot drie kilo. Deze uitzet is georganiseerd door Federatie Midden Nederland, samen met de Leerdamse hengelaarsvereniging De Snoek.


De helft van de karpers zijn ten zuiden van de sluizen van Asperen uitgezet en de andere helft aan de noordzijde van de sluizen.

Het karpersbestand in de Linge is de laatste jaren achteruit gegaan. Rond 2002 zijn er drie sessies van uitzet van karpers in de Linge geweest. Dit waren karpers van gemiddeld anderhalve kilo. Deze karpers zijn op leeftijd, gemiddeld zo’n 15 kilo zwaar en er sterven er elk jaar wel een aantal. Voortplanten doen deze vissen haast niet, vandaar dat nu aanvulling gewenst is.

Het was de bedoeling om nu ook spiegelkarpers uit te zetten, maar daar zit veel meer werk aan. Die moeten namelijk allen op de foto, gemeten en gewogen worden om ze later weer te herkennen. De coronacrisis staan deze werkzaamheden niet toe.

Over twee en over vier jaar gaan er weer 150 karpers uitgezet worden. Hopelijk kunnen dan ook spiegelkarpers uitgezet worden.

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier