Logo hetkontakt.nl/leerdam
ingezonden mededeling

Coronatrend: Ouders kiezen steeds vaker voor een oppas op afstand

  •   keer gelezen

Nederland werkt massaal vanuit huis. Een situatie waar zeker niet iedereen op zit te wachten. Ouders van jonge kinderen hebben al helemaal hun handen vol. Je wilt zo productief mogelijk zijn, maar moet wennen aan het thuiswerken en ook nog eens voor de kleintjes zorgen.


Tijdens de coronacrisis is daarom steeds meer vraag naar een ‘oppas op afstand’. Iemand die via Facetime, Skype of Zoom voor korte tijd de kinderen bezighoudt en een oogje in het zeil houdt. Steeds meer ouders vinden zo’n virtuele oppas via oppaswebsites, zoals Oppasland.

Kinderopvang in Leerdam
Zuid-Holland is de zwaarst getroffen provincie van ons land. De horeca zijn dicht, dus een gezellig uitstapje maken zit er amper nog in. De vraag naar oppas in Leerdam is daarom veranderd.

Als je toch opvang zoekt, voelt het misschien niet goed om de vaste oppas langs te laten komen, laat staan een nieuwe aan te nemen. Je wilt zo min mogelijk gasten ontvangen en natuurlijk geen onnodig risico lopen.

Kinderdagverblijven, gastouderopvangen en BSO’s zijn misschien nog open – hetzij met strengere maatregelen – maar het liefst heb je je kind gewoon bij je thuis. Toch zou het dan af en toe prettig zijn als iemand voor korte tijd ondersteuning kan bieden, zodat je met een geruster gevoel geconcentreerd door kunt werken. 

Maar hoe vind je zo iemand? Dat kan tegenwoordig via een online oppasplatform.

Wat doet een oppas op afstand?
Een online oppas aannemen zal eerst even wennen zijn. Hij of zij is natuurlijk beperkt vanwege de afstand, dus bij een ongelukje zal papa of mama moeten komen helpen. Het zorgen voor je kind, wat een oppas normaal gesproken uit handen neemt, doe je gewoon zelf. Zorg er daarom voor dat je altijd aanwezig bent voor wanneer je kind of de oppas hulp nodig heeft.

Ook geen kort bezoekje brengen aan de supermarkt dus! Virtueel oppassen gebeurt vaak voor kortere tijd. Bijvoorbeeld wanneer een ouder moet vergaderen of juist even op adem moet komen na een lang gesprek. 

Wat kan een oppas op afstand dan wel voor je betekenen? Dat hangt sterk af van de leeftijd van jouw kind, maar er zijn genoeg leuke, creatieve en leerzame dingen die ze kunnen doen om lekker bezig te blijven.

Een peuter of kleuter kunnen ze bijvoorbeeld een verhaal voorlezen of samen met ze gaan kleuren. Zorg wel dat je dezelfde kamer aanwezig bent! 

Een kind dat al naar de basisschool gaat, kun je gerust op zijn of haar kamer laten. Een oppas op afstand kan ze zelfs helpen met hun huiswerk maken! Geef je telefoonnummer mee, zodat ze je bij nood altijd kunnen bereiken. 

Nog een voordeel van een online oppas: hij of zij hoeft niet bij je in de buurt te wonen. Zo kun je een keuze maken uit duizenden oppassers die aangesloten zijn bij ons oppasplatform.

Online kennismaken
Ook een eerste kennismaking zal er wat anders uit gaan zien. Zoals gewoonlijk kunnen jullie elkaar tijdens een eerste gesprek wat beter leren kennen. Je bespreekt het uurtarief en wisselt contactgegevens uit. De activiteiten en duur van het oppassen zullen alleen wat verschillen. Bespreek daarom goed met elkaar wat jullie verwachtingen zijn.

Twijfel je of een online oppas past bij jouw gezin? Probeer het dan eerst een paar minuten uit, terwijl je er zelf nog bij bent. Laat zowel je kind als de oppas rustig aan de vreemde nieuwe situatie wennen. Als ze samen lekker bezig zijn, kun je ze even alleen laten.

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier