West Betuwe: geen aanspraak op Rijksregeling Woningbouwimpuls
Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Stockfoto

West Betuwe: geen aanspraak op Rijksregeling Woningbouwimpuls

  •   keer gelezen

WEST BETUWE • De gemeente West Betuwe zal geen aanspraak maken op een geldpotje van het Rijk om de woningbouw te stimuleren. De Rijksregeling Woningbouwimpuls is namelijk vooral bestemd voor grotere woningbouwplannen.


De raad sprak over het onderwerp naar aanleiding van een op het laatste moment ingediende motie van Leefbaar Lokaal Belang. De financiële bijdrage van het Rijk kan volgens fractievoorzitter Petra Van Kuilenburg worden gebruikt voor het betaalbaar maken van woningen of voor het geschikt maken van de locatie voor woningbouw. “Bijvoorbeeld het uitplaatsen van bedrijven, de inrichting van de openbare ruimte, de ontsluiting van de locatie of voor maatregelen die de uitstoot of het effect van stikstof op de natuur beperken.”

Weinig steun
De motie kon niet op heel veel steun rekenen. “Het is een overbodige motie, we zijn hier in de regio al lang mee bezig”, oordeelde Adriaan Hakkert van het CDA. Ashley Karsemeijer van D66 sloot zich daarbij aan. “Het is trekken aan een dood paard”, oordeelde Frank Broedelet (VVD).  SGP’er Jos van Maanen vond de motie op zichzelf sympathiek. “We moeten aansluiten bij elke mogelijkheid om woningbouw te kunnen versnellen. Maar we moeten niet doen alsof dat zomaar gaat.”

Wethouder Sietske Klein-de Jong benadrukte nog eens dat de regeling alleen openstaat voor projecten met meer dan 500 woningen. En die zijn voorlopig in West Betuwe niet aan de orde. “Bij een aanvraag zullen wij achter het net vissen.” Ook benadrukte Klein dat er vanuit de regio al volop worden gelobbyd bij het Rijk voor extra woningbouw.

Na een schorsing kwam Van Kuilenburg met een afgezwakte versie van de motie. Daarin wordt het college verzocht om de toekomstige mogelijkheden tot het aanvragen van gelden via deze Rijksregeling op te nemen in de nieuwe woonvisie. In deze afgezwakte vorm kreeg de LLB-motie ook onvoldoende steun. Naast LLB stemden alleen SGP, Verenigd West Betuwe en PvdA voor. 

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier