Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; Maandag kreeg Janke, hier geflankeerd door Frank, te horen dat de vergunning rond is.</p>

• Maandag kreeg Janke, hier geflankeerd door Frank, te horen dat de vergunning rond is.

(Foto: Mimi van Rossem)

Kinderboerderij in Leerdam: ‘Het kan niet meer mislukken’

  •   keer gelezen

LEERDAM • De tekeningen zijn klaar, de vergunning aangevraagd, een beheerder is aangesteld en ook heeft de Stichting een eigen bankrekening waar sponsoren eventueel een bijdrage op kunnen storten.


De komst van kinderboerderij Hestia’s Hof nadert. 

Bestuurslid Janke Wagenaar vertelt hierover: “Na een heel traject dat wij moesten doorlopen om een vergunning te krijgen zijn wij nu zover dat het niet meer kan mislukken. Nog wat puntjes op de i zetten en dan kunnen we eindelijk aan de slag. Maar wat heeft het een energie en tijd gekost om te komen waar we nu zijn.”

“Het vergde van het bestuur, dat uit zes personen bestaat, heel veel bestuurskunst om te zorgen dat het geloof bij de Leerdammers bleef dat de kinderboerderij er daadwerkelijk zou komen. We gingen iedere keer met een klein stapje vooruit. Maar nu kunnen we met een gerust hart zeggen: ‘de kinderboerderij komt er’.”

Het bestuur heeft een zeer uitgebreid plan opgesteld. Zo biedt de kinderboerderij naast het plezier dat kinderen kunnen beleven aan de vele dieren en een speelveld ook werkgelegenheid aan mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Er komen camera’s voor de veiligheid van de dieren en er is een educatieplan voor scholen uitgewerkt.

Beheerder
Bij het gesprek zit ook Frank van der Plaat, de nieuwe beheerder van de kinderboerderij, aan tafel. Hij vertelt dat groen en dieren altijd al zijn passie is geweest.

“Ik kom uit een gezin van 13 kinderen. Als klein jongetje was ik altijd al met dieren in de weer. Ik heb zelfs nog anderhalf jaar op een varkensfokkerij gewerkt. Intussen werk ik al weer 14 jaar bij de gemeente. Eerst in Vianen maar na de herindeling voor Vijfheerenlanden. Ik vind het leuk dat ik als beheerder nu mijn passie kan uitoefenen. Als beheerder kan ik èn voor dieren èn voor het groen zorgen.”

Inmiddels hebben zich ook al de eerste sponsoren zich gemeld. Houthandel van der Leeden heeft een prachtig bedrag beschikbaar gesteld om te besteden in de zaak. Daar kunnen onder andere stallen voor de dieren van gemaakt worden, hiervan zijn er twee nodig. Één voor de grote dieren zoals schapen, geiten en varkens en één voor de kleine dieren zoals kippen, konijnen en cavia’s. 

“En dan moet je niet in grote aantallen dieren denken hoor. We beginnen kleinschalig en zien wel wat er in de toekomst nog meer bij komt”, merkt Van der Plaat op.

Start aanleg
Zoals het er nu uitziet wordt binnenkort gestart met de aanleg van de kinderboerderij. Als eerste wordt begonnen met het aanleggen van het noodzakelijke grondwerk en beplanting langs de oever van de grote vijver en het planten van de bomen en struiken in het park. Ook komen er toegangshekken zodat het hele terrein s’ avonds kan worden afgesloten, twee stallen, een speelveld en een voedselbos.

Tussen het hekwerk en het water komt begroeiing die insecten aantrekt, en eetbare planten. Van der Plaat: “Hierbij kun je denken aan een hoekje op het terrein waar frambozen en zo groeien. Deze kunnen de kinderen dan plukken en opeten.”

Op het speelveld komen natuurlijke speelmaterialen. Ook komt er, naast de beelden die al in het Molenpark staan, een kunstwerk van wilgentakken gemaakt door kunstenares Thea Zweije. Bij alles wordt goed rekening gehouden met de Molen Ter Leede en het polderlandschap.

Nu de realisatie van Hestia’s Hof zover is gevorderd is het bestuur op zoek naar sponsoren en donateurs. Wie een steentje wil bijdragen kan een bedrag overmaken naar: Stichting Hestia’s Hof, rekeningnummer: NL13RABO0347286690. Ook kan een mail worden gestuurd sturen naar info@hestiashof.nl.

Hestia’s Hof
De naam van de kinderboerderij is een eerbetoon aan de op 39-jarige overleden dichteres Hestia Peek. In haar nalatenschap had zij een gift voor de realisatie van een kinderboerderij opgenomen. Hestia was in Leerdam een bekende verschijning.

Naast haar werk in de boekwinkel van Kralingen verwierf zij bekendheid met haar gedichten. Op de pijlers van de Lingebrug staan een paar van haar gedichten te lezen. Daarnaast was zij zeer actief op het gebied van kunsteducatie en schilderde zij graag.

door Mimi van Rossem

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier