Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; De Leerdamse zangeres Yesim Mutun is trots op haar single &#39;Gemi&#39;.</p>

• De Leerdamse zangeres Yesim Mutun is trots op haar single 'Gemi'.

(Foto: André Bijl)

‘Zo trots op mijn eerste Turkse single’

  •   keer gelezen

LEERDAM • Yesim Mutun (25) bracht onlangs haar eerste Turkstalige single uit: ‘Gemi’. “Ik ben er zo blij mee. Ik krijg veel positieve reacties. En ik ga verder. Ik wil voortdurend nieuwe dingen leren en ben nu al bezig met een nieuw lied.”


De Leerdamse zangeres – werkzaam bij een landelijke verzekeringsmaatschappij - wil dolgraag verder in de muziek. “Zangeres worden is altijd mijn droom geweest. Mijn vader heeft twintig jaar een bandje gehad. Ik zag hem als kind optreden. Dat wilde ik ook, dat werd mijn ideaal. En dat is het nog. Ik wil in de muziek mijn brood verdienen. Dat is mijn passie, ik ben er dagelijks mee bezig.”

In 2018 kwam haar eerste single uit: ‘Daydream’. Een lied waarvoor ze zelf de tekst en muziek schreef. Ze trad die zomer met veel succes op tijdens het Leerdamse muziekspektakel Glassdance, gevolgd door een paar optredens in Turkije. 

“Maar ik wilde snel weer verder. Was gefocust op mijn nieuwe lied. Dat moest een Turkse single worden, want dat is mijn afkomst. Ik spreek de taal goed. Tot nu toe uitte ik me vooral in het Engels, dat gaat me beter af dan het Nederlands. In die taal kan ik mijn emoties niet zo goed kwijt. Het was mijn droom een Turkse single uit te brengen. ‘Kom op, je bent van Turkse afkomst, dit kun je’, hield ik mezelf voor. En het is gelukt. Ik ben heel blij met het resultaat.”

Toekomst
Yesim – wat jadesteen betekent – ging aan de slag en dat leidde tot de single Gemi. “Dat betekent ‘schip’. Ik wil met mijn liedjes een verhaal vertellen, een boodschap uitdragen waar mensen zich in kunnen vinden. Al is het maar één zinnetje. Gemi roept op om naar de toekomst te kijken. Het refrein gaat over het verlangen om een schip te zijn dat verder vaart en zo het verleden achter zich kan laten.”

Zelf schreef ze de tekst en muziek. Producer Daniël Wanrooy combineerde Turkse instrumenten en een westerse stijl tot een aantrekkelijk geheel. Het lied werd positief ontvangen. Binnen een paar dagen werd Gemi meer dan 22.000 keer bekeken op Youtube kanaal Netd Müzik, waar veel Turkse muziek te beluisteren valt. 

“Dat kanaal heeft zo’n achttien miljoen abonnees, inmiddels ben ik 40.000 keer bekeken. Ik krijg heel veel positieve reacties. Van vrienden en vriendinnen, maar ook van onbekenden. En er zijn mensen die zeggen: ‘je muziek is niet helemaal onze stijl, maar wat heb je een prachtige stem’. Ook dat is prima. Want het is toch een compliment.”

‘We steunen je’
Ook vanuit Turkije wordt haar ontwikkeling gevolgd.

“Wij komen uit Pamukkale, bij Denizli. Daar hoorden ze van mijn zangactiviteiten. Kranten pakten het op en schreven over dat meisje uit Nederland dat van Turkse afkomst is. Mensen uit ‘mijn’ stad reageerden vervolgens: ‘je bent een van ons’, zeiden ze, ‘we gaan je steunen’. Dat vind ik mooi.”

Droom
De komende jaren blijft Yesim haar droom najagen.

“Ik ga door, ik blijf me ontwikkelen. Of het me lukt om ‘echt’ carrière te maken? Dat is een heel lange weg. Ik ben daar nu nog niet. Ik heb last van chronische astma en heb een aangeboren visuele beperking, waardoor ik maar vijf procent zicht heb. Dat maakt het allemaal nog wat lastiger. Maar weet je, dit is mijn droom. Ik ben gelovig. Allah heeft mij deze droom gegeven. Daarom ga ik door en doe er alles aan om die droom waar te maken.”

“En stel dat over tien jaar blijkt dat het niet lukt en mijn toekomst toch in de reisverzekeringen ligt, dan heb ik heel veel prachtige ervaringen opgedaan. Mijn eerste Turkse single is uit en ik beleef er zo ontzettend veel plezier aan om met muziek bezig te zijn. Ik werk nu veel thuis en ik zit de hele dag achter mijn tekstverwerker te zingen.”

Ze volgde zanglessen en is nu bezig met pianoles. 

“Het zou prachtig zijn als ik mezelf later tijdens een concert zou kunnen begeleiden. Ik wil verder, nieuwe dingen leren. Ik wil een ander genre ontdekken dat nog beter bij me past. En ik wil bij mijn volgende single mijn stem meer laten horen. Wat het precies wordt, weet ik nu nog niet. Maar ik ben elke dag bezig met de volgende stap in mijn carrière.”

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier